Rafineriler, petrokimya tesisleri, enerji santralleri, gıda tesisleri ve maden tesisleri gibi endüstri alanına çözüm sunan Teknopur ISP’nin ajandasındaki çalışmaları, İskele bölüm Direktörü- A Sınıfı İSG Uzmanı Ergün Aydın ile konuştuk. 

Teknopur’un geçmişten bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Teknopur ISP, 2014 yılı Şubat ayında Teknokon Grup bünyesindeki izolasyon işlerini yapmak amacıyla kurulmuştur. Daha sonra aynı yılın Kasım ayında iskele işleri için de bir departman oluşturulmuş ve iskele yatırımına başlanmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında Teknokon Grup bünyesindeki firmalar ile birlikte diğer tedarikçilere de hizmet vermeye başlayan Teknopur ISP, 2017 ve 2018 yıllarında büyüme ivmesini artırmış ve 2018 sonunda yaklaşık 1650 ton flanşlı Layher marka iskele ve konusunda uzman birçok beyaz yaka ve mavi yaka personeli bünyesinde barındırır hale gelmiştir. İş güvenliğinden ödün vermeden yaptığımız çalışmalar nedeniyle özellikle bu konuda hassasiyeti olan büyük firmaların iskele alanındaki aranan markası olmuştur. 

Firmanız hangi sektörlere, hangi ürün ve sistemleriyle hizmet veriyor? 

Firmamız özellikle çalıştığı sektör endüstri sektörüdür. Bu çerçevede rafineriler, petrokimya tesisleri, enerji santralleri, gıda tesisleri, maden tesisleri çalıştığımız başlıca alanlardır. Bu tesislerde Layher marka flanşlı iskele sistemleri ile müşterilerimize üst düzeyde güvenli ve hızlı hizmet vermekteyiz.

Allround (flanşlı) tip iskelelerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Flanşlı tip iskeleler, otomatik kilit fonksiyonlu hızlı ve cıvatasız sistem teknolojisi ile otomatikman dik açılı, geniş açılı ve dar açılı bağlantıların gerçekleştirilmesine olanak sağlar ve aynı zamanda yapısal emniyet sunar. Zorlu yerleşimler, mimari stiller ve yüksek güvenlik gereksinimlerinde bile Allround İskele Sistemi daha hızlı, güvenli ve ekonomik bir çözümdür. Bu tip iskeleler özellikle endüstriyel alanda daha hızlı ve daha güvenli çalışmak için geliştirilmiş iskele sistemidir. Hızlı kurulum ve söküm olanağı sağlaması ile işçilikten, sağlamlığı ile de güvenlikten ödün vermeden müşterilerimize çok uygun çözümler sunabilmekteyiz. 

Enerji santralleri için iskele sistemlerinin önemi nedir? Bu sektöre firmanızın sağladığı avantaj nedir?

Bu tür iskele sistemleri enerji santralleri ve tüm endüstriyel tesislerin olmazsa olmazıdır. Bu tür tesislerde iskele olmadan neredeyse hiçbir şey yapma olanağı yoktur. Dar alanlarda, zor koşullarda bakım işlerinin ve proje montajlarının her aşamasında iskele kurulumu yapılmak zorundadır. Dolayısıyla iskele hizmetinin doğru yapılması endüstriyel tesislerdeki işin verimini ve kalitesini birebir etkilemektedir. 

Çözüm sunduğunuz üst yapı projelerinize örnek verir misiniz? 

En önemli örnek başarı ile bitirdiğimiz Erzincan İtliç’teki altın madenidir. Burada yaklaşık 25 müteahhit firmaya, sahanın tek iskele tedarikçisi olarak iki yıl boyunca problemsiz hizmet verdik. Bu projenin zamanında ve sorunsuz bitmesinde büyük katkımız olduğunu düşünüyorum. 

2019 yılında nasıl bir yol izleyeceksiniz? Yeni yatırım planlarınız var mı ya da yakın zamanda olacak mı, detaylarını anlatır mısınız? 

2019 yılı ne yazık ki çok fazla önümüzü göremediğimiz bir yıl olacak. Ama buna rağmen Ocak ayının ilk yarısında halen çalıştığımız firmalar ile, şimdiden iki yeni sözleşme yapmış bulunuyoruz. Bu taraftan baktığımızda da 2019 için gerçekten sektörümüz açısından umutlanıyoruz. İş planlarımızda 2019 yılında yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü iskele stokumuz geçen iki yılda öngördüğümüz artışın iki katına ulaştı. Bu nedenle 2019 yılında, bu malzeme stokumuz ile müşterilerimize hizmet vereceğiz.