Türk iklimlendirme sektörü, Haziran 2021'de gerçekleştirdiği 574,8 milyon dolarlık ihracat ile aylık bazda tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı.

YÜZDE 62'LİK ARTIŞ YAŞANDI

Sektörün ihracatı, Haziran 2020'ye kıyasla yüzde 62, 2021 yılbaşından bu yana ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,7 oranında artış gösteri. Sektörün, yılbaşından beri Türkiye dış satımından aldığı pay ise yüzde 2,9 seviyesine ulaştı.

ISITMA SİSTEM VE ELEMANLARINDA BÜYÜK ARTIŞ  

Tüm alt ürün gruplarında da dış satışlarını artıran sektör, ilk 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 63,8'lik artış sağladı.

Diğer alt sektörlerde sağlanan artışlar ise şöyle gerçekleşti:

  • Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 32,8
  • Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 38,3
  • Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 41,1
  • Havalandırma Sistem ve Elemanlarında yüzde 53,9
  • Yalıtım Malzemelerinde yüzde 42,4

Ocak-Haziran 2021 içerisinde dış satımın en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında ise; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Romanya başı çeken ülkeler oldu.

"PANDEMİNİN AZALMASIYLA İHRACAT İSTİKRARLI OLARAK ARTIYOR"

Sektörün performansını ve sonuçları değerlendiren  İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, yaz ayları ve Covid-19 aşılamasının yoğunlaşması paralelinde pandeminin etkisinin azaldığına ve sektör firmalarının ihracatlarını istikrarlı bir şekilde artırdığına dikkat çekti.

Şanal, 2021 yılındaki hedeflerinin 5,5 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü aşarak 6 milyar dolar seviyesi olarak öngördüklerini ifade ederek, tüm alt sektörlerde yüzde 30 ila yüzde 70 arasında büyümeyle ilerlediklerinin altını çizdi.

"YAKINDA FİZİKSEL HEYETLERE BAŞLAYACAĞIZ"

Elde ettikleri başarının en büyük nedeninin sektörü oluşturan firmaların tüm coğrafyalarda etkin olarak satış ve pazarlama faaliyetleri yürütmesi olduğunu belirten Şanal, İSİB olarak sektör firmalarını desteklemek amacıyla 2020'de başlattıkları dijital ticari heyet organizasyonları ile şirketlerin pazar çeşitliliğini artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Şanal, son olarak Brezilya ve Kanada'ya yaptıkları dijital ticari heyetlerde firmaların yeni iş bağlantıları gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu sene içinde dijital ticari heyetler haricinde pandeminin etkilerinin azalması ile birlikte fiziksel heyetlere de başlayacağız. Bu da ihracatımızın artması yönünde firmalarımızı destekleyecek." ifadelerini kullandı.