Hidron Havuz Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Muhammed Bostan ile yaptığımız röportajın ilk bölümünü sizler için paylaşıyoruz.

HIDRON markasının çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Avrupa’nın önde gelen bir havuz firmasının teknik sorumlusu olarak beş yıl çalıştım. Dünyada ve ülkemizde havuz merkezi kontrol sistemleri ve havuz otomasyon sistemleri alanındaki yetersizliği gözlemleyerek, bu alanda faaliyet gösterme karar aldım ve 2012 yılında şahıs firması olarak Hidron Havuz Otomasyon Sistemleri firmasını kurdum.  2016 yılında ise ortağım Yusuf Akmaz ile Hidron Otomasyon Elektrik İnşaat Kimyasal San. ve Tic. Ltd. Şti.’ ni kurduk. Ana faaliyet konumuz olarak, bina otomasyonu konsepti ile mağazaların, hastanelerin, otellerin mekanik sistemlerinin otomasyonu üzerine çalışıyoruz. Mevcut durumda havuzlar, yarı otomatik  olarak, dozaj sistemleriyle kimyasal kontrol ya da termostatlarla sıcaklık kontrolü gibi yalnızca bir alanda sistemin yerinde kontrol edildiği ve izlendiği halde çalışmaktadırlar. Makine dairesindeki tüm bileşenlerin merkezi kontrolünün sağlanabildiği herhangi bir sistem bulunmuyordu. Tam otomatik akıllı havuz otomasyon sistem konsepti sektör firmaları tarafından biliniyor, ancak her havuzun içeriği farklı olduğundan, seri üretimlik bir sistem olmadığı için geliştirilemiyordu. Hidron olarak   yüzme ve süs havuzlarının tüm ünitelerinin, otomatik olarak uzaktan takip ve kontrolünü sağlayan, proje bazında özel çözümler içeren havuz otomasyon sistemini geliştirerek 20 yıllık incelemeli patentini 2018 yılında aldık, böylelikle dünyada bir ilke imza atmış olduk. Bu kapsamda, mevcutta manuel olarak çalıştırılan havuz mekanik ve elektronik bileşenlerini merkezileştirmiş, internet üzerinden izlenebilir ve kontrol edilebilir duruma getirmiş bulunmaktayız. Böylece havuzlar otomatik olarak sürekli kontrol altında olup, su kalitesi her zaman en üst seviyede tutuluyor. Bu da kullanıcıya konfor, güvenlik ve verimlilik avantajı sunuyor. 

Tam otomatik akıllı havuzlar nasıl çalışılıyor?

Mevcut havuz tesisatını fazla değiştirmeden gerekli noktalara motorlu vanalar ve spesifik sensörler monte ediyoruz. Mevcut havuz panosunu otomasyon panosu (İstenirse dokunmatik ekranlı) ile değiştirerek, o havuzun ihtiyaçlarına göre hazırladığımız özel otomasyon yazılımını yüklüyoruz. Böylece havuzda filtrasyon sistemini, pompa kontrolünü, su seviyelerini, havuz aydınlatmasını, kimyasal değerler ve dozlanan kimyasalların seviye kontrollerini, sıcaklık kontrolünü otomatik olarak gerçekleştirerek sisteme, kullanıcı adı ve şifresi ile internete bağlanabilen tüm bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve hatta akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilmesini sağlıyoruz. Ayrıca uçaklardaki karakutu gibi akıllı havuz otomasyon sisteminde sensörlerle ölçülen tüm değerler, otomatik olarak veya kullanıcılar tarafından yapılan tüm operasyonlar geriye dönük olarak kayıt edilip ve grafiksel olarak izlenebilmektedir.
      

HİDRON Akıllı Tam Otomatik Havuz Otomasyon Sistemi’nin, havuz operatör tarafından rutin olarak yapılıp kendisinin havuzda yapamadığı üç şey bulunmaktadır: 

Havuz pompalarının önünde, kaba partikülleri tutmaya yarayan ön filtre sepetini temizleyemez, ancak kirlendiğini havuz operatörüne internet üzerinden bildirir. Havuza dozlanan kimyasal tankını dolduramaz (İstenirse büyük bir kimyasal tankından otomatik yükleme yapılabilir), tank seviyesi minimum olduğunda havuz operatörüne internet üzerinden bildirir. Havuz dip süpürgesi yapamaz, operatör havuz başındayken internet üzerinden havuz dip süpürme modunu açarak, filtrasyon sistemini uzaktan hazırlar.

Belirttiğim bu üç operasyon dışında, havuz operatörünce gerçekleştirilen tüm operasyonlar normal ve acil durumlarda senaryolar dahilinde otomatik olarak gerçekleştirilir. Dilerseniz bundan sonra HİDRON’ un yaptıklarından bahsedelim. Örneğin manuel olarak çalıştırılan havuz filtrasyon sistemlerinde havuz operatörünün en çok yaptığı iş, elle filtre ters yıkama ve durulama operasyonudur. Bu operasyonu HİDRON üç yöntemle otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir. Birincisi havuz kum filtrelerinin kirlendiği sensörler aracılığı ile tespit edilmesi durumunda “Akıllı Havuz” sistemi, “Filtre Ters Yıkama Modu” na otomatik olarak geçerek, belirli süre boyunca kum filtrelerinin temizliği ardından “Filtre Durulama Modu” na otomatik olarak geçerek belirli süre boyunca kum filtrelerinin durulanması sağlanır. İkincisi havuz operatörü internet üzerinden otomasyon sistemine giriş yaparak, ekrandaki butonla filtre ters yıkama ve durulama operasyonlarını başlatabilir. Üçüncüsü otomasyon sistemine haftalık tanımlanan gün ve saatlerde filtre ters yıkama ve durulama operasyonları otomatik olarak başlatabilir.

Akıllı havuz özelliği ile, ölçümler ideal seviyede ise sistem çalışmaya devam eder; ancak belirlenen alt ve üst limitleri geçiyorsa operatör bilgilendirilip senaryolar dahilinde otomatik uygun müdahaleler sağlanarak ideal seviyelerde tutulur. Acil durumlarda havuz kapatılarak yine operatör bilgilendirilir. Böylece tüm havuz sistemini sürekli takip eden HİDRON, gerekli müdahaleleri tam otomatik olarak yapar. Bir de motorlu vanaların monte edilmediği, kurulum maliyeti düşük “HİDRON Yarı Otomatik Havuz Otomasyon Sistemi” miz bulunmaktadır. İçerik olarak havuz mekanik sistemi sürekli izlenir, vanalar kullanılarak elle yapılması gereken işlemler operatöre internet üzerinden bildirilir, acil durumlarda havuz pompaları kapatılır.