Faaliyet gösterdikleri plastik boru sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında yapılan çalışmaların, bütün sektörler içerisinde yetersiz kaldığını dile getiren GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, “Yönetmelikler, kurallar, mevzuatlar yeterli olsa dahi farkındalık, uygulama ve denetleme konusunda önemli eksiklikler olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

İSG HAFTASINDA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Bütün dünyada GF şirketleri açısından İSG’nin önemine vurgu yapan Besler, firmalarında bu konuda yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgiler paylaştı: “Her yıl her firma bu konuda denetimden geçiyor ve var ise riskli ve eksik alanlar belirleniyor. Tüm GF için geçerli bir İSG stratejimiz var “Sıfır Risk”.  Bu konuda tüm şirket bünyesinde bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. GF Hakan Plastik olarak, bizim de en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Düzenli eğitim ve tatbikatların haricinde her yıl çalışanlarımızın farkındalığını artırmak için çeşitli çalışmalar ve aktiviteler düzenliyoruz. Hem 2017 hem de 2018’de İSG haftası boyunca tüm çalışanlarımızı katıldığı çeşitli etkinlikler düzenledik. Her iki yılda da çalışanlarımızın çocuklarının katıldığı İSG konulu yarışmalar düzenledik. 2017’de resim, 2018’de videoları ile bu yarışmaya katıldılar. Çocuklarımızdan oldukça başarılı ve yaratıcı çalışmalar geldi.”

TEŞVİK PROGRAMLARI İLE ÇALIŞANLARINI ÖDÜLLENDİRİYOR

Besler, GF Hakan Plastik bünyesinde İSG bilincinin oluşturulması konusunda, “Şu anda tüm çalışanlarımızda bu konuda farkındalık yarattığımıza inanıyorum. Ancak tabii ki tüm çalışanların aynı bilinç ve dikkatte olduğunu söylemek çok zor. Düzenli eğitimlere ve uyarılara rağmen hala uyulmayan kurallar olduğunu görüyoruz. Kişisel koruyucu ekipmanlarının kullanımı ve/veya makina kullanımlarında dikkat edilmesi gereken kurallara uyulmaması karşılaştığımız konulardır. Bunları çözmek için çok düzenli raporlamalar, yerinde tespit ve uyarılar yapıyoruz. İnsan Kaynakları departmanımız tüm bu saptamaları düzenli olarak tutup çalışanlarımıza geri bildirimde bulunuyor.” 

İSG konusunda ayrıca teşvik programları olduğunu kaydeden Besler, departmanların iş kazası geçirmediği süreye göre puanlandırıldığını ve akabinde ödüllendirildiğini, söz konusu teşviklerin dikkat ve bilincin artmasına büyük destek sağladığını ifade etti.

“BİLİNÇ, KİŞİNİN KENDİNDEN BAŞLIYOR”

Besler, Türkiye’de İSG konusunda farkındalığı artırmaya yönelik yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi: “Farkındalığı artırmaya yönelik daha okul çağından başlayarak bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapılabilir. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek adına kitle iletişim mecraları üzerinden spotlar ve yayınlar hazırlanabilir. Neticede bu bilinç kişinin kendisinden başlıyor. Farkındalığı ne kadar artırabilirsek, iş kazalarını da o ölçüde önleyebiliriz. Ek olarak, denetim ve yaptırımların artırılması bu konuya destek sağlayacaktır.”