Deprem ülkesini göz önünde bulundurursak yapının güvenli olmasını sağlamak adına İstanbul Tower 205’de nasıl bir yol izlenildi?

Kule yapısı Z2 sınıflandırılan sert zeminde yer alıyor. Binanın altında 4,80 metreyi bulan radye temel sistemi düzenlendi. Giriş katın yüksekliği 12 mt, zemin üstü,  normal standart (52 kat ) katların yüksekliği 4 mt, bir katın büyüklüğü ise 1.840 m2’dir. Zemin altında sekiz bodrum kat, toprak derinliğine bağlı olarak 80 cm kalınlığın da çevre perdesi yapılmıştır. 
Kulenin düşey taşıyıcı sistemi çekirdek perde ve çevre kolonlarından oluşuyor. Çekirdek perde yatay yüklerin neredeyse tamamını karşılıyor. Kule katlarında 20-26 cm kalınlığında mantar döşeme ve çevrede 100x60 cm boyutlarında kirişler kullanıldı. Kolon boyutlarını azaltmak için betona gömülü yapısal çelik profiller (HISTAR 460) ile kompozit kolonlar kullanıldı. Betonarme sistem tasarımın da TS 708’e uygun S420 donatı çeliği, C60 –C40 beton sınıfı kullanılmıştır. Ayrıca Türk Deprem Yönetmeliği’nin tamamına göre hesaplanmıştır. Yapının deprem performansı hem sıkça tekrarlanan (43 yıl tekrar süreli) hem de meydana gelebilecek en büyük deprem etkisi (2475 yıl tekrar süreli) altında performans esaslı değerlendirme yöntemi ile yapılmıştır. Tüm elemanlar sünek eğilme davranışı göstermektedir. Ancak şekil değiştirme değerleri oldukça düşüktür. Ortalama göreli kat ötelenmeleri sınır değerin çok çok altın da, en şiddetli deprem yer hareketi GM1 altında dahi kat ötelemeleri de sınırın çok altındadır. Çekirdek perdenin deprem yükleri altın da eğilmesinden kaynaklanan deformasyonları ve perde momentlerini azaltmak için Dış Destek ( OUTRIGGER) sistemi kullanılmıştır.

Proje aynı zamanda Türkiye’nin nefes alan cepheye sahip tek yüksek katlı ofis binası. Bu cephe sisteminizden bahseder misiniz?

Kule cephesi, dışarıdan finler ile birleştirilmiştir.  Finler sürekli değişen algılar yaratmakta radyasyon ve solar emilimi azaltmak için tasarlanmıştır. Şaşırtıcı cephe tasarımı binaya sızan gün ışığı miktarını maksimize ederken aynı zamanda içeriden zengin bir görüntü kazandırmaktadır. Binanın gece aydınlatması yalın, ama dikkat çeken, motiflerin karanlıkta fark edilmesini sağlamaktadır.     
Binanın cephesindeki cam kombinasyonu ultra clear-triplesilver cam,  enerji verimliliğinde maksimum fayda sağlamakta, içeride rahatsız edici ışık, ısı, gürültü alımını minimize etmekte. Bunun yanı sıra dışarının, görünümünde bire bir saydamlık sağlamaktadır. Bina cephesi kattan kata vizyon kesintisiz cam olarak devem etmekte, dikey aralıklarında bulunan finler mimari motifleri sağlamaktadır. 
TrickleVent sistemiyle Türkiye’nin doğrudan taze hava alabilen ve temiz havayı kullanıcılara dilediği anda sağlayabilen tek yüksek katlı binasıdır. TrickleVent sistemi otomasyona bağlı olmasından dolayı, tüm güvenlik ve iklimlendirme sistemleri ile eş zamanlı kullanıma olanak sağlamaktadır. Binada bulunan tüm ısıtma soğutma, aydınlatma, yangın, asansör, güvenlik, CCTV, otomasyona bağlı olup 7/24 izleme ve optimizasyon sağlamaktadır.