İnovasyon merkezleri Greentech Ar-Ge’de kısa bir süre önce yangın esnasında daha az duman oluşumu sağlayan “B-s1-d0” yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü geliştirdiğini kaydeden ODE Yalıtım Pazarlama Direktörü Ozan Turan, “Bu yıl seri üretime başlayacağız. Böylece bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firma olacağız” dedi.

Firmanız 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı? 

2021 yılında pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak, üretimde ve ürün arzında sürdürülebilirliği sağlamaya öncelik verdik. Tüm tedarik, üretim ve dağıtım stratejimizi bu doğrultuda planladık. Hiçbir uluslararası üreticinin lisansını kullanmadığımız, dolayısıyla hiçbir ülkeye ihracat kısıtımız olmadığı için rakiplerimizden pozitif ayrışarak, Avusturalya’dan Şili’ye kadar ihracat yapmayı sürdürdük. Günümüz itibarıyla üretimimizin yüzde 40’ını, 6 kıtada 75’in üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz.  Öte yandan 2021 yılında hedeflediğimiz projelerin tamamını hayata geçirerek insan kaynağına, üretime, yenilenebilir enerjiye ve Ar-Ge’ye yatırım yaptık. 

NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25 NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25

2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız? 

2022 yılında önceliğimiz, geçen yıl başladığımız yatırımları hayata geçirmek olacak. 2021 yılında 100 milyon TL’lik bir yatırıma başlayarak, R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım ürünü üretimimizi Çorlu’nun yanı sıra Eskişehir’de de üretme kararı aldık. Toplam 20 bin metrekare kapalı alanda kurmaya başladığımız yeni üretim tesisi ile birlikte elastomerik kauçuk köpüğü kapasitemizi yaklaşık dört kat artırarak, toplamda yıllık 18 bin tona çıkaracağız. Bu yatırım ile birlikte Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna geleceğiz. Bu yatırımımızın yanı sıra Eskişehir’deki 20 bin metrekarelik üretim tesisimizin çatısının tamamını kaplayacak şekilde 5 bin 300 adet güneş paneli (fotovoltaik) kuruyoruz. Üreteceğimiz enerjinin tamamını öz tüketimimizde kullanacağız ve bu sayede tesisimizin elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız. 

Yalıtımın, bina ve yapıların ömrüne, mimarisine ve enerji verimliliğine katkısı nedir? Sizin bu noktada 2022 özelinde yenilikçi ne tür ürün ve çözümleriniz var?

Ülkemiz genelindeki yaklaşık 22 milyon civarında konutun yüzde 80’inde halen yalıtım yok veya çok zayıf bir yalıtım uygulaması var. Halbuki en etkin enerji tasarrufu araçlarından biri olan ısı yalıtımı uygulamalarıyla binalarda yüzde 50, sanayide ise yüzde 20-25 civarında verimlilik sağlamak mümkün. Su yalıtımı ise binanın iskeletini oluşturan taşıyıcı kolonlardaki demiri, korozyondan koruyarak yapının ömrünü uzatıyor. Bu konu deprem kuşağındaki ülkemiz için son derece önemli. Çünkü su yalıtımı olmayan binalarda, betonarme demirleri 10 yılda taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. 

Biz de ODE Yalıtım olarak ısı, su, yangın ve ses yalıtımı sağlayan yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Birkaç örnek verecek olursak, 2021’de Yılın Su Yalıtımı Ödülü’ne layık görülen Epikon Aflame, yapıları uzun yıllar boyunca suyun istenmeyen etkilerinden koruyor. 2021’de “Yılın Isı Yalıtımı Ürünü” seçilen 40 mm kalınlıkta R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü boru yalıtım ürünümüz ve TÜBİTAK ile geliştirdiğimiz, sıcak bölgelerde bina içerisine giren ısıyı düşürerek soğutma amaçlı kullanılan enerjiden tasarruf sağlayan Beyaz Taş Kaplı Membran da enerji verimliliğine katkı sağlıyor. Bu ürünlerimizin yanı sıra inovasyon merkezimiz Greentech Ar-Ge’de kısa bir süre önce yangın esnasında daha az duman oluşumu sağlayan “B-s1-d0” yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü geliştirdik. Bu yıl seri üretime başlayacağız. Böylece bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firma olacağız.

Sağlıklı ve başarılı bir yalıtım uygulaması için nelere dikkat edilmeli? 

Bir yapıda hangi alanda hangi ürünün seçileceği ve ürünün doğru uygulanması yalıtımdan alınacak verimi artırır. Bir örnekle açıklayacak olursak, tesisatta ısı kayıp ve kazançları, yüzeyin büyüklüğüne, yalıtılacak olan yüzey ile ortam sıcaklıkları arasındaki farka ve ısı yalıtım malzemesinin özelliklerine bağlıdır. Bu yüzden kullanılacak olan yalıtım malzemesi seçilirken, malzemenin özelliklerini ve nerelerde kullanılabileceğini çok iyi bilmek gerekir. Biz de bu yaklaşımla bugüne kadar yüzlerce uygulamacıya ve sektörü uzmanına uygulamalı ve teknik eğitimler verdik. Çeşitli etkinlikler ve çevrim içi kanallar üzerinden bilgi paylaşımında bulunmaya devam ediyoruz. 

Bize son dönem referanslarınızdan örnekler verir misiniz?

Son dönemde hem yurt içinde hem yurt dışında önemli projelerde yer almaya devam ettik. Türkiye’de Namet Gümüşova Entegre Et Tesisleri, İstanbul Havalimanı metro inşaatı istasyonları, Buca Seyfi Demirsoy Acil Durum Hastanesi’nde ürünlerimiz tercih edildi.  Yurt dışında ise Kuveyt ve Portekiz’de yer aldığımız projelerle bu ülkelerdeki konumumuzu güçlendirdik. Son olarak Kuveyt Sha’ab Bölgesi’ndeki yeni çekim merkezi Residential Compoun Projesi’nde, Portekiz’de de yedi farklı projede yer aldık.