2018 yılını firmanız ve sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doka olarak 2018’de de kendimizi kalıp ve iskele sistemlerinde en güvenli ve en hızlı sistemleri sumaya çalışan firma olmaya adadık. Doka’nın en önemli özelliği, ürünlerinde, üretiminden sahada uygulanmasına kadar iki temel unsuru göz önünde bulundurulmasıdır: iş güvenliği ve hız.  Konusunda uzman mühendislerimiz her projeyi kendi içinde değerlendirerek projelerin maksimum güvenlikte ve hızda ilerleyebilmesi için gerekli olan en ekonomik ve teknolojik çözümü sunabilmektedirler. 2018’de de dünyanın en yüksek ikinci viyadüğü olmaya hazırlanan Eyiste Viyadüğü’nden, değişik geometrik yapısıyla dikkatleri çeken Vakıfbank projesine kadar birçok önemli ve zorlu projeye en hızlı ve en güvenli kalıp iskele sistemiyle en ideal mühendislik çözümünü sunmayı başardık. Yalnız tabi ki bildiğiniz gibi kalıp ve iskele sektörü olarak bizler inşaat sektörüne hizmet ediyoruz. İnşaat sektörüyle beraber büyüyor, inşaat sektörüyle beraber dönem dönem yavaşlayabiliyoruz. 2018 yılı ilk altı ayında yüksek performans gösteren sektörümüz ikinci altı ayda piyasada oluşan daralmadan etkilendi.

Doka Türkiye olarak bu yıl hangi konulara odaklanacaksınız? 

2019 yılı için iç pazardaki daralmanın, ikinci yarı yılda yerini olumlu bir büyümeye bırakacağını öngörüyoruz. Toplamda ise 2019 için agresif büyüme planları yerine piyasaya sunduğumuz ve sunacağımız yeni sistemlerle farklı projelere ve pazarlara da hizmet verebilmeyi amaçlıyoruz. Diğer yandan ihracat satışlarımızın her geçen gün arttığını, bu artışın 2019 yılında da süreceğini öngörüyoruz. Firma olarak 2019’da müşteri odaklı yaklaşımımızı koruyarak, iş güvenliği ve hızı ön planda tuttuğumuz sistemlerimizle, kalıp-iskele sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyeceğiz öncelikle. Firmamız projelere özel çözümler ve mühendislik hizmeti sunan bir yapıya sahip. Hali hazırda zaten çok geniş ve her talebe adapte edilebilen bir ürün gamımız var elbette. Fakat gelişen ve değişen talepler tabi ki bizim de ürün portföyümüzü daha da genişletmemizi sağlayabiliyor. Örneğin şirketimiz, yakın zaman önce piyasaya sunduğu CFT hareketli köprü konsol kalıp sisteminin yanı sıra özellikle bazı ihracat pazarlarında talep göreceğini düşündüğü, 2019 yılında satışa sunacağı monolitik kalıp sisteminin satışına başlayacak. Monolitik kalıp sistemimizin, yüksek nüfus yoğunluğu olan coğrafyalarda hızlı yapıma elvermesi nedeniyle özellikle az katlı konutlarda talep göreceğine inanıyoruz. 

Ünlü basketbol koçu Çetin Yılmaz’dan kurumsal spor koçu hizmeti alıyorsunuz. Bu kararınızda ne tekili oldu ve çalışmalarınıza nasıl yansıdı?  

Çetin Hoca biliyorsunuz Türk basketbolunun en önemli koçlarından birisi. Kendisi ile ekip halinde kazanmayı ve kaybetmeyi öğreniyoruz. Çok benzettiğim ekip halinde çalışmayı basketbol ile simüle ederek taktiklerimizi geliştiriyoruz. Doka Türkiye olduça geniş bir coğrafyadan sorumlu. Faaliyet gösterdiğiniz diğer ülkeler ile Türkiye’yi kıyasladığınızda, iskele kalıp sistemleri taleplerinde hangi farklıklar söz konusu? Öncelikle bu ülkeleri sıralamak isterim. Bunlar Irak, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetler. Türki Cumhuriyetleri’nde panel kalıp kullanım alışkanlığı nispeten oluşmuş durumda. Irak’ta ise pazarın ağırlığı kara kalıp şeklinde. Azerbaycan’daki görüntüyü Türkiye’ye paralel düşünebilirsiniz hem endüstriyel hem de kara kalıp kullanımı mevcut. Endüstriyel kalıp sistemlerinin gelişmesinde satın alma gücü ve yabancı yatırımcı varlığı en önemli iki kriter.

Üst yapı projelerine sağladığınız fayda nedir? 

Endüstriyel kalıp sistemlerinin ülkemizdeki ilk uygulayıcılarından olarak, hidrolik otomatik tırmanır kalıp sistemlerimiz ve hidrolik koruma perdesi sistemlerimizle sektörün teknoloji anlamında da öncü firması konumundayız. Bu ürünlerimizle sektördeki yatırımcı firmalara hem hızı hem de güvenli çalışma ortamını birlikte sunmaktayız. Güvenlikle beraber, inşaatların planlanan zamanda veya planlanandan önce bitirilmesini sağlayan hidrolik sistemli otomatik tırmanır endüstriyel kalıp sistemleri, firmalara sağladıkları hız ve maliyet avantajı nedeniyle tercih sebebi oluyor ve böyle olmaya da devam edecektirler. Örneğin sunduğumuz ürünlerden biri olan SCP otomatik tırmanır kalıp sistemimiz, yüksek binaların çekirdeği için kullanılan bir sistemdir ve bu sistemle her türlü ana kesit hızla ve esnek biçimde kalıplanabilir. Otomatik tırmanır sistemlerimiz ayrıca inşaat sürecini hızlandırmak için çok kısa bir kat çevirim süresi sunmaktadır. Bu sistemler kat çıkma hızını üç güne kadar düşürürken, inşaat maliyetlerini de yüzde 70’e kadar azaltılabilir. Ayrıca sistem sahip olduğu çalışma platformları ile maksimum iş ve işçi güvenliği sağlamaktadır. Bir diğer ürünümüz olan Xclimb 60 Koruma Perdesi ile her yükseklikte güvenli çalışma, çok fonksiyonlu kullanım ve üretkenlik sağlamaktayız. Boşluksuz kaplama sağlayan sistem sayesinde şantiye personeli düşmekten, rüzgar ve hava şartlarından korunur. Sistem sürekli binaya yönlendirildiği için kule vinçlerin çalışamayacağı yüksek rüzgar hızlarında dahi tırmanma işlemi güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.72 km/h rüzgar hızında bile hidrolik olarak tırmanma yapılabilir. 

Çözüm sunduğunuz üst yapı projelerinize örnek verir misiniz? 

Swissotel İstanbul, İkitelli Şehir Hastanesi başta olmak üzere ülkenin dev hastane projeleri, Maslak 1453, Anatolium Marmara, Vakıfbank, Tem Medya Merkezi, Kuzu Kumru, Sinpaş Bomonti Queen, Sinpaş Ege Vadisi, Skyland, Point Bornova, Atılgan Royal gibi sayısız büyük projede yer aldık.