Proje grubu çalışanlarını evden çalışma sistemine uyarladıklarını belirten ARTYOL Yönetim Kurulu Başkanı, DEGÜDER Başkanı, Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sinan Türkkan, bundan sonraki süreçte de çalışma hayatının evden çalışma sistemine geçmesinin olası olduğunu vurguluyor.  Türkkan, Corona virüsü tehditi karşısında aldıkları önlemleri şu şekilde açıklıyor:

“Artyol Mühendislik olarak faaliyet alanımızı, proje hazırlanması ve uygulaması olarak iki bölüme ayırıyoruz. Malum kısa süre önce ülke gündemi, Silivri ve Elazığ depreminin etkisiyle depremler ve binalarımızda depreme karşı alınması gereken güçlendirme tedbirleri idi. Dolayısıyla anlaştığımız ve devam eden bina inceleme ve güçlendirme projelerini hazırlayan proje grubumuzu, evden çalışma sistemine uyarladık. Ekipteki arkadaşlarımız çalışmalarına evlerinden devam ediyor. Şantiyelerimizde devam etmekte çalışanlarımıza gereken eğitimler, İSG uzmanımız ve doktorumuz tarafından verildi. Sosyal mesafe ve ateş kontrolü düzenli olarak yapılmakta. Yemek düzeni ve hijyen konusunda ise mühendis arkadaşlarımız azami dikkati gösteriyorlar. Kullandığımız özellikle ithal ürünlerde şimdilik stoklar yeterli görülse de, zaman uzaması durumunda sorun yaşanacağı açık görünmektedir. Ülkemiz gerçekleri göz önüne alınırsa deprem riski açısından herhangi bir azalma söz konusu olmamıştır. Evde Kal çağrılarının yapıldığı bu günlerde, olası orta şiddette bir depremin olması durumunda ortaya çıkacak kaosun nasıl yönetileceği konusunda nasıl bir çalışma yapıldığını ben bilmiyorum…

Süreç uzarsa sanırım bu konuda yeni yazılımlara ihtiyaç duyulacak ve büro çalışanlarının büyük bir kısmı evde çalışma sistemine geçecektir. Bu durum işlerin teslim tarihlerini nasıl etkileyeceğini zaman gösterecektir. Şu ana kadar yaptığımız evden çalışmalarda çok fazla sorun yaşamadık. Bundan sonraki çalışma hayatımızı da bu şekilde düzenlemeye gitmemiz bence çok olası. Çevremdeki farklı firmalarında bundan sonraki çalışmalarını bu şekilde düzenleme hazırlıkları yaptıklarını biliyorum. Eğitimler konusunda Okan Üniversitesi bu konuda hızlıca uygulamaya geçti, derslerimizi evimizden rahatlıkla verebiliyoruz. Bence oldukça da başarılı. DEGÜDER olarak da güçlendirme seminer ve eğitimlerini online olarak vermeye yönelik çalışmalarımız var. Bu konuda bizde duyurular yapmaya başlayacağız. Ancak bu söylemler ofis çalışmaları için geçerli. Hazırladığımız projelerin uygulanması konusunda yani şantiye çalışmalarında bu sistem maalesef geçerli olamamaktadır. Ancak bu virüs konusunda İSG eğitimleri gibi önemli konuların çalışanlara anlatılması gerekir. Bu konunun ciddiyeti çalışma ortamlarında (şantiye) yeterince ele alınması, yeni çalışma düzeni çalışmalarının yapılması gerekir. 

“İŞ YAPIMINDA DAHA FAZLA ROBOT VE MAKİNALAR KULLANILMALI“

İş yapımında daha fazla robot ve makinalar kullanılarak, işçi sağlığı ön plana alınmalıdır. İş programı yaparken tüm bu faktörler göz önüne alınarak, teslim tarihleri bu çalışma düzenine göre düzenlenmeli. Tabii bu belirsizliklerin uzaması şirketleri maddi yönden daha da zor duruma sokacaktır. 

“FİRMALARA VE ÇALIŞANLARA DAFA FAZLA DESTEK VERİLMELİ”

Devletin hem şirketlere hem de çalışanlara daha fazla doğrudan katkı sağlaması çok önemlidir. 2018 yılı başından beri devam eden ekonomik daralma ve piyasadaki nakit sıkıntısı ile baş etmeye çalışan firmalara, şu anda virüs krizi de eklenince durum iyice içinden çıkılmaz hal almaktadır. Bu durumdan hem firmaların hem de çalışanların (en az) madur olmamaları için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğu açıktır. 

Öte yandan evde kaldığımız dönemde başlayıp bitiremediğim kitaplarım vardı, bu süreçte onları tamamladım. Bence uzun zamandır bu kadar süre ilk defa evde kaldık, ve sanırım çok ihtiyacımızın olduğunun farkına vardık.