ÇATIDER, her yıl mimarlık fakültelerinin “Yapı Malzemeleri” ve “Yapı ve Yapım Yöntemleri” dersleri kapsamında düzenlendiği ‘Uygulamalı Çatı Kaplama Malzemeleri ve Çatı Sistemleri Eğitimleri’ 2019 yılı bahar döneminde de Türkiye genelindeki farklı üniversitelerde sürdürecek. Bugüne kadar 51 okulda 168 eğitim gerçekleştiren ÇATIDER, 7166 öğrencinin yanı sıra 150’e yakın akademisyen ve öğretmenle bilgisini paylaştı.

ÇATIDER üyesi firmaların uzmanları tarafından gerçekleştirilen eğitim çalışmalarında, sorularına uzmanlarından yanıt alan geleceğin mimarları, çatı uygulamalarını yakından görebilme imaknı buluyor. Eğitimde metal, kiremit, membran (bitümlü ve sentetik) ve çimento esaslı malzemelerle çatı kaplama sistemleri ayrı ayrı uygulamalı olarak gösteriliyor.
Eğitime katılan öğrencilere ‘İş güvenliği – çatıda – yüksekte çalışmanın riskleri ve dikkat edilmesi gereken kriterler’, ‘Çatı ustasının tanıtımı, özellikleri’, ‘Kullanılan el aletleri, yardımcı malzemeler’, ‘Çatı sistemleri soğuk ve sıcak çatılar, havalandırma, yoğuşma, yalıtımlar, yağmur suyu sistemleri’, ‘Çatı kaplama malzemesinin tanıtılması ve doğru uygulama kriterleri’ gibi çalışmalar hakkında bilgi veriliyor.

YENİ DÖNEMDE DE EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

Eğitim çalışmalarının önümüzdeki dönemde de gerçekletireleceğini açıklayan ÇATIDER Başkanı Adil Baştanoğlu, sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasını hedefleyen hedeflerini belirterek geleceğin mimarlarına çatı hakkında katkı sağlamayı amaçladımlarını dile getiriyor.

Çatılardaki standartların iki ana başlık altında ele alınması gerektiğini ifade eden Baştanoğlu,  ürün standartlarına ve çatıları uygulayacak ustaların meslek standartlarına işaret ediyor. Birinci konuda, yani kayıtlı, belgeli ve standartlara uygun üretilen ürünlerde hiçbir sorunun olmadığını aktaran Baştanoğlu, sorunun kayıt ve denetim dışı malzemelerin olduğunu vurguluyor. Çatı ustalarının mesleki tariflerinin bu güne kadar yapılmamış olmasını eleştiren Baştanoğlu, bugüne kadar Kiremit Tipi Çatı Kaplamacısı, Panel Çatı Kaplamacısı ve Örtü Tipi Çatı Kaplamacısı olmak üzere üç ayrı meslek standardını hazırlayarak sektöre sağladıları katkıya işaret etti.