İnnovas Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kadir Peker, salgın sürecinde firma olarak aldıkları önlemleri, süreç yönetimini ve sektörün durumunu paylaştı. Gıda sektörüne yönelik iş yaptıkları için süreçten diğer sektörlere oranla daha az etkilendiklerini ve sektörde yatırımların devam ettiğini belirten Peker, önlemler alarak kurulumlar gerçekleştirdiklerini ancak tedarik gibi bazı süreçlerde aksamalar yaşadıklarının altını çizdi.

“BİLİNCİ YERLEŞTİRMEKTE ZORLANDIK”

Ekip olarak ilk başta ne yapacağımızı şaşırdık, nasıl hareket edeceğimizi bilemedik. Ancak kısa sürede kriz yönetimi yaparak aksiyonlar almaya başladık. Ürdün’de iki tane kurulumumuz vardı. İki çalışanımız geçen hafta Türkiye’ye geldiler, karantina süreçleri devam ediyor. Yaklaşık 1,5 ay dönemediler. Kronik rahatsızlığı olan çalışanlarımıza izin verdik. İşlerimiz biraz daha yavaşladı, uzaktan çalışabildiğimiz süreçleri evden çalışma yöntemi ile yürütüyoruz. Kurulumlarımızın olduğu işlere özel izinler alarak, günübirlik gidip gelerek devam ediyoruz. Mesela Çorlu’da dört kişilik bir ekibimiz hat kurulumu gerçekleştiriyor. Otel yerine ev kiralayarak onları izole etmeye çalıştık. Genel olarak şirketimiz açısından değerlendirdiğimde ise, öncelikle çalışanlarımızın psikolojisi olumsuz etkilendi. Hatta ilk önce çalışmak istemeyenler oldu, onları ikna ettik. Sosyal mesafeye dikkat ederek, maske dağıtarak, dezenfektanlar yerleştirerek, girişte çalışanlarımızın ateşlerini ölçerek, yemek ve mola saatlerini düzenleyerek devam ediyoruz. Dolayısıyla her türlü tedbirimizi alarak kronik rahatsızlıkları olanlar ve karantinadaki çalışanlarımız haricinde tam kadro çalışıyoruz diyebilirim. Açıkçası çalışanlarımızda sosyal mesafeye dikkat etmeleri, ellerini sürekli dezenfekte etmeleri gibi konularda bilinci yerleştirmekte zorlandık, biraz zaman aldı. Çalışanlarımıza, belirti göstermedikçe ve mecbur kalmadıkları sürece, hastaneye gitmemelerini telkin ediyoruz.  

“TEDARİK SÜREÇLERİMİZDE AKSAMALAR YAŞIYORUZ”

Bu dönemde işlerimizde aksamalar yaşadık. Salgın nedeniyle alamadığımız projeler oldu. Örneğin Trabzon’daki bir müşterimiz bizimle çalışmak yerine, daha yakınındaki bir imalatçıyı tercih etti. İhracat faaliyetlerimizde Cezayir, Mısır gibi ülkelerdeki projelerimizde iptaller oldu. Ayrıca tedarik süreçlerimizde birtakım sorunlar yaşıyoruz. Örneğin gümrükteki mallarımızı çekemedik. Benzer şekilde hidrolik hortum yaptırdığımız bir tedarikçi firmamız, salgın nedeniyle çalışamadığı için aksaklıklar yaşadık. Bir gıda fabrikasında aynı vardiyada çalışanlar keza salgın dolayısıyla işlerine gidemeyince, otomatik olarak bizim işlerimizi de etkiledi. 

“GIDA SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR”

Aslında gıda sektöründe çikolata/şekerleme tarafında Ramazan Bayramı öncesinde sezon henüz başlamadı. Makinacı olarak, bu dönemde tatil dönemimiz olması gerekirken salgından dolayı ertelendi ve çalışmaya devam ediyoruz. Otomotiv, beyaz eşya, hazır giyim gibi sektörlerle kıyasladığımızda, gıda sektöründe işlerin durmadığını söyleyebilirim. Neticede temel ihtiyaçlar olduğu için üretim devam ediyor. Diğer taraftan yatırımlar da devam ediyor. Çikolata ve şekerleme sektörünün önde gelen firmalarına teklifler verdik, onları bekliyoruz. Özellikle gıda sektöründe uluslararası yatırımcılar işlerini sürdürüyor.

“ONLINE KANALLARI DAHA FAZLA KULLANMAYA BAŞLADIK”

Pandemi sürecinin, bilhassa iletişim kurarken dijital yolları daha iyi kullanmaya başladık. Şehir dışındaki müşterilerimizle Skype gibi araçlar üzerinden konuşuyoruz. Kimse yadırgamıyor. Konuya hakim olmayanlar bile öğrendi, kendilerini geliştirdi. En önemlisi de satış yaparken ya da proje konuşurken, bunun uzaktan da olabileceğini gördük. Elbette, yüz yüze iletişimin fiziksel olarak gidip gelmenin yerini tutmuyor. Ancak işler bu şekilde de yürüyebiliyor. En azından onu deneyimlemiş olduk.

“ETKİLERİ DAHA HAFİFLEYECEK”

Her türlü önlemimizi almamıza rağmen, ister istemez ya bizim şirkette hastalık çıkarsa endişesini taşıyoruz. Sürecin ilk başladığı günlerde, 10-15 günlük bir ara verilseydi, belki daha iyi olabilirdi. Ancak neticede hayat devam ediyor. Halihazırda elimizde işler var ve devam ediyoruz. Eğer salgın süreci devam ederse, 6-7 ay sonra iş konusunda sorunlar yaşarız diye düşünüyorum. Umudumuz ve gözlemlerimiz, o zamana kadar devam etse de, en azından seyrinin ve etkilerinin daha da hafifleyeceği yönünde. Zaten aşı çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü biliyoruz.