2000’li yılların başından itibaren ilaç üretimi konusunda çok sayıda değişiklik gerçekleşti ve özellikle otomasyon teknolojilerinin üretim hattına girmesiyle birlikte birçok aşama kolaylıkla çözülmeye başladı. Otomasyon teknolojilerinin gelişmesi başta esnek üretim anlayışını ön plana çıkarırken aynı zamanda tüm üretimin tek bir noktadan kontrol edilmesine olanak sağladı.

Peki, üretim hattına yatırım yapan ilaç fabrikaları gelişen teknolojilerden nasıl faydalandı, bu gelişmeler üretimde neleri etkiledi ve gerçekleşen yatırımların avantajları neler oldu? Bu soruların cevabını aradığımız kapak röportajımızda Recordati İlaç Fabrikası’nı ziyaret ettik ve elde ettikleri parametreleri konuştuk. Çerkezköy üretim tesisinde 76 ayrı sunumda, 60 ayrı ürünün imalatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Recordati İlaç Fabrika Müdürü Orhan Savcı; karıştırıcı hızı, giriş ve çıkış hava debisi, sıcaklığı, işlem süresi, baskı kuvveti ve tablet sertliği gibi kritik parametrelerin SCADA sistemleri ile sürekli kontrol altında tutulduğunu söyledi. Fabrikanın otomasyon teknolojileriyle ilgili tüm detayları röportajımızda okuyabilirsiniz. 

Üretim hattını her geçen gün geliştiren ve ileri teknoloji ürünlerini bu sürece adapte eden fabrikaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Özellikle ilaç gibi kritik sektörlerin bu yatırımlarla elde ettiği avantajları mercek altına alıyoruz. Sektörde yaşanan yeni gelişmeleri ve özel haberleri ST Proses Dergisi’nin Haziran sayısından takip edebilirsiniz.