Hızla artan teknolojik gelişmeler, büyük nüfus yapısı ve yüksek beklentiler nedeniyle ilaç üretimi sektörü hem büyüyor hem de yepyeni açılım alanları yaratıyor. Sektör artık sadece tedavi amaçlı ilaç alanına yoğunlaşmıyor. Aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik ürünlerle potansiyeli oldukça yüksek olan
bir yan dalla da büyümeye devam ediyor. Öyle ki küresel ilaç sektörünün 2019 yıl sonunda toplam 1,3 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında büyüme gerçekleştirdi. 2023 yılına kadar ise yüzde 4,5 oranında daha büyümesi ve 1,5 trilyon dolar seviyesini aşması bekleniyor.

Bu büyümenin birçok nedeni var elbet ama son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının payı büyük. Özellikle aşı geliştirme çalışmaları kapsamında önemli yatırımlar gerçekleştirilirken diğer taraftan halk sağlığını korumaya ilişkin vitamin ve ek gıda üretimine yönelik önemli projeler için imzalar atıldı. Özellikle Türkiye’nin birçok şehrinde yeni fabrika yatırımları gündeme oturdu. Türkiye ilaç sektörünün ise, 2019’da da kur düzenlemesinden kaynaklı fiyat artışlarından destek alarak TL bazında büyümeyi sürdürdü. Sektörün kısa ve orta vadede büyümesine devam edeceği görülüyor. Uzun vadede ise küresel çaptaki yaşanan yoğun rekabet ne çıkıyor. Bu rekabetten başarılı bir şekilde çıkabilmek için Ar-Ge yatırımlarına devam edilmesi ve çalışmaların etkili bir şekilde yapılması kritik önem arz ediyor.

ST Proses Dergisi olarak bu ay kapak konusu olarak ele aldığımız ilaç üretim prosesi konusu kapsamında Türkiye’nin önemli üreticileri ile görüştük. İlko İlaç Teknik Operasyonlar Direktörü Gürcan Üsgülen, üretim tesisinde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verirken özellikle soğuk su üretim prosesinde soğutma kulelerinden yararlandıklarını ve bu sayede yüzde 20 maliyet tasarrufu elde ettiklerini anlattı.

Keyifli okumalar dilerim...