Haber: Bikem Ögünç Demir

İzlenebilirlik, “bir ürünün ne zaman ve nerede kim tarafından üretildiğini” netleştirebilmek için hammadde tedarikinden üretime, satışına, tüketimine ve imha etmeye kadar tüm süreçlerin takibini yapma işlemi olarak tanımlanabilir. Son yıllarda insanların ürün kalitesinin ve güvenilirliğinin önemi hakkında bilinçlenmesiyle birlikte izlenebilirliğin de önemi arttı; otomotiv, elektronik, gıda ve ilaç gibi geniş bir alana yayıldı.

‘İlaç Takip Sistemi’ ise tüm dünyada uygulanan takip ve izleme sisteminin ilaç sektörüne uyarlanmış hali için kullanılan bir tanımlama. Elektronik ürün kodu teknolojisi sayesinde, ürünlerin yani ilaçların, üretiminden itibaren tedarik zincirinde gerçekleştirdiği her hareketi izlemek mümkün. Buna göre her bir ilaç kutusunun üzerine basılan karekodlar sayesinde ürünün giriş ve çıkışı raporlanarak son görüldüğü konum, zaman ve durum kaydediliyor ve gerçek zamanlı bir veri tabanında saklanıyor. Tüm bu sistemin etkili ve doğru çalışabilmesi için ilaç sektöründe yer alan karekodların ve farmakodların verimli bir şekilde okunması gerekiyor.

UZMANLIK GEREKMİYOR

Bu noktada Entek Otomasyon, KEYENCE marka kod okuyucularla ilaç sektörüne özel çözümler sunuyor. Kullanıcı dostu basit arayüzü ve otomatik ayarlama fonksiyonu sayesinde her kullanıcı, uzmanlığa ihtiyaç duymadan kolaylıkla ürünleri programlayabiliyor ve kurulumunu gerçekleştirebiliyor. Geniş alan içerisinde, uzak mesafelerden okuma; yapay zeka fonksiyonuyla zorlu ve hasar görmüş kodları dahi okuyarak üretimi durdurmama, baskıdan kaynaklı kod bozulmalarına karşın kullanıcıya önceden haber vererek kestirimci bakım imkanı sunarak üretim verimliliklerini arttırırken maliyetlerinin düşmesi konusunda iş ortaklarına yardımcı oluyor.

Hareketli bir hat üzerinde hızdan etkilenmeden barkodların okunması, doğru prospektüs kontrolü, kontrastlıktan etkilenmeden stent gibi malzemelerin üzerindeki kodların kararlı bir şekilde okunması ise ilaç sektöründen en sık karşılaşılan uygulamaların başında geliyor.

BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

KEYENCE KOD OKUYUCULAR NELER SAĞLIYOR?

  • Hareketli hatta konveyör üzerinde ilaç kutularındaki kodlar hızdan etkilenmeden başarıyla okunabiliyor. 
  • İlaç kutusu üzerindeki kodlarla prospektüs üzerindeki kodların karşılaştırılması, doğru prospektüsün doğru kutuya konulması kontrolü sağlanabiliyor.
  • Test tüplerinin silindirik yüzeyindeki etikette yer alan kodlar, yansımadan etkilenmeden kararlı bir şekilde okunabiliyor.
  • Stent gibi çeşitli medikal araçların üzerinde yer alan düşük kontrastlı kodlar, polarize filtre sayesinde başarıyla okunabiliyor.