Türkiye en çok ithal ettiği yüksek maliyetli ilaçların yerli imkânlarla üretilmesi için büyük bir adım atarken, 2023 yılı hedefleri arasında sağlık alanında özellikle yüzde yüz yerli ilaçların sentezi, tasarımı ve bunların bulunmasına yönelik proje teşvikleri devam ediyor. Üretim kanadındaki yatırımlar ise modern teknolojinin en önemli örneklerini bir araya getiriyor. Türkiye’nin 2023 yılı ana hedefleri arasında sağlıkla ilgili reformlar arasında özellikle yüzde yüz yerli ilaçların sentezi, tasarımı ve bunların bulunmasına yönelik yoğun bir çalışma ile proje teşvikleri devam ediyor. Bu proje kapsamında Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalması hedefleniyor. Ayrıca Türkiye’de teknolojik ve bilimsel yetersizlik nedeniyle kısıtlı sayıda ya da hiç üretilemeyen ilaçların üretimini yapabilmesi planlanıyor. Bu sayede de Türkiye’de özellikle ilaç sektöründe yaşanan ihracat-ithalat arasındaki büyük açığın kapatılması hedefleniyor.

Bu duruma örnek olarak gösterilebilecek model bir fabrikaya ziyaret gerçekleştirdik. Onko Koçsel İlaçları, sahip olduğu iki ayrı üretim tesisinde steri likit, onkoloji non-steril katı ve non-onkoloji steril likit ürünlerin üretimlerini gerçekleştiriyor. Üretim makinalarının seçiminde ve proses akışının tasarımında ise modern teknolojinin örnekleri bulunuyor. Dünyadaki en üst ilaç üretim teknolojisi olan tam izolasyonlu sistemler tercih ediliyor.

Türk ilaç üreticileri arasında önemli bir yeri olan Santa Farma ise 75’inci yaşını kutladı. Hem Türkiye’de hem de dünyada yenilikçi çözümlerle sağlığa erişimi artırmak hedefiyle ilerleyen şirket, yeni ve modern tesisi aracılığıyla dünyanın önde gelen ilaç firmalarının ürünlerinin Türkiye’de üretilmesini sağlamayı hedefliyor. İhracat alanında kendisini yeni pazarlara taşıyan iş ortağı sayısını da hızla artıran şirketin, 80’inci yaşını kutlayacağı 2024 yılı için belirlediği hedeflerin başında ise Türk ilaç şirketleri arasında ihracat şampiyonu olmak geliyor. Diğer şampiyonluk alanı ise ilaç sektöründe Türkiye’nin en beğenilen ilaç şirketi konumuna gelmek. Santa Farma, 75’inci yılı ile hızlandırdığı kültürel dönüşümüyle 2024’e doğru ilerlerken, kurumsallaşma ile aile firması dengesini optimum şekilde koruyan, çalışanları için önde gelen bir işveren markası olmak için çalışmalarını sürdürüyor.  

İlaç sektörüyle ilgili gelişmeleri ve teknolojileri ele aldığımız Haziran sayımızı keyifle okumanızı diliyoruz.