Katar’ın başkenti Doha’dan İrlanda’ya hareket eden Qatar Airways uçağının Türkiye üzerinde uçuş halindeyken türbülansa girdi ve bunun sonucu altı yolcu, altı mürettebat olmak üzere toplamda 12 kişi yaralandı. Boeing 787 Dreamliner tipi uçakla yapılan QR017 sefer sayılı Qatar Airways uçağı pazar günü öğleden sonra saat 13.00 sularında Dublin Havaalanı’na varmayı başardı akabinde uçak acil müdahale ekipleri tarafından karşılandı.  Yaralanan yolcuların sekizi hastaneye kaldırıldı.  Qatar Airways tarafından yapılan açıklamada az sayıda yolcu ve mürettebatın uçuş sırasında hafif yaralanmalar yaşadığını ve tıbbi yardım aldıklarını söyledi. Geçen hafta Londra’dan Singapur’a yaptığı uçuş sırasında türbülansa girdiği açıklanan Singapur Havayolları uçağındaki bir yolcu hayatını kaybetmişti, 43 kişi de yaralanmıştı. Yolcular; uçağın birden irtifa kaybettiğini ve emniyet kemeri takmayanların kabinin tavanına çarptıklarını söylediler.  

KÜRESEL ISINMA TÜRBÜLANSLARIN ARTMASINA SEBEP OLUYOR

Küresel ısınma iklim değişikliğinin belirgin bir şekilde kendini hissettirmesine sebep olurken, bilim insanları türbülansın saiklerinden bazılarının halihazırda yoğunlaştığını söylüyor. Dünya fosil yakıtları tüketmeye devam ettikçe aşırı ısınma ve iklim değişikliği daha da hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor bu durumda doğal olaylarının daha da çok yaşanmasına neden oluyor.  Bu türbülansları diğerlerinden farklı kılan ise ölümlere ve yaralanmalara sebep olmaları. Melbourne Üniversitesinden Atmosfer Bilimci Profesör Todd Lane; “Bu rüzgâr düzenlerini etkiliyor ve etkilenen etkilerden biri de jet akımlarıdır. Uçak uçuş seviyesindeki jet akımlarının yoğunlaşması öngörülüyor, bu da bu bölgelerin daha çalkantılı hale geleceği anlamına geliyor” dedi. 2017 senesinde yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle 2050-2080 yılında kadar Kuzey Atlantik’te şiddetli türbülansın iki ila üç kat daha yaygın hale geleceğini hesapladı. Fakat aynı çalışma, Avustralya’daki şiddetli türbülansta yüzde 50’lik daha küçük bir artış öngördü.

 Profesör Lane, “Jet akımlarının doğası, kara kütlelerinin konumu nedeniyle kuzey ve güney yarımkürede biraz farklıdır. Kuzey yarımkürede, özellikle Kuzey Kutbu çevresinde çok güçlü bir iklim değişikliği sinyali var” derken, iklim bilimciler ise giderek yoğunlaşan jet akıntılarının yanı sıra fırtınaların da kötüleştiği konusunda uyarıyor. Tropik bölgelerdeki türbülansın çoğu da fırtınalardan kaynaklanıyor: “Daha sıcak bir atmosferle atmosfer daha fazla su tutabilir, bu da iklim değişikliğiyle birlikte en şiddetli fırtınaların daha da şiddetli olmasına yol açabilir. Bu fırtınalar daha yoğun hale geldikçe, daha yoğun türbülans da oluşturabilir. Bu sadece gelecekte yaşanacak bir sorun değil, zaten oluyor.” İngiltere’deki araştırmacılar tarafından geçen yıl yayınlanan bir araştırma da iklim değişikliğinin son 40 yılda türbülansta artışa neden olduğunu ortaya çıkarmıştı. Reading Üniversitesindeki çalışma, “Orta enlemlerde, uçakların seyir irtifalarında büyük artışlara dair açık kanıtlar buluyoruz” sonucuna vardı. Çalışmayı yürütenlerden, Reading Üniversitesi’nden atmosfer bilimci Profesör Paul Williams, “İklim değişikliğinin gelecekte açık hava türbülansını artıracağını gösteren on yıllık bir araştırmanın ardından, artık artışın çoktan başladığını gösteren kanıtlarımız var” dedi.

"Bölgenin Yalnızca En Büyük Değil, En Çevreci Yatırımlarındanız" "Bölgenin Yalnızca En Büyük Değil, En Çevreci Yatırımlarındanız"

https://yesilgazete.org/iklim-krizi-uc-gunde-ikinci-turbulans-vakasi-katar-ucaginda/

Editör: Semra Çakmak