"Bölgenin Yalnızca En Büyük Değil, En Çevreci Yatırımlarındanız" "Bölgenin Yalnızca En Büyük Değil, En Çevreci Yatırımlarındanız"

Üretim kapasitesinin arttırılması, Ar-Ge çalışmaları, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yurt dışı yatırımları gibi konuları gündemine alan Pimsa Otomotiv A.Ş, GES-1 ve GES-2 olarak sırayla Yozgat/Çekerek ve Yozgat/Akdağmadeni’nde iki adet GES santrali kurulumu yaptı. GES-1’in sistem gücünün 3,74 mW, GES-2 santralinin sistem gücünün 5,68 mW olacağını dile getiren Pimsa Otomotiv A.Ş Ar-Ge Uzmanı Aykut Aykaç, faaliyet gösterdikleri otomotiv yan sanayi alanını, elektrik tüketimi açısından değerlendirdi.

ÖRNEK TEŞKİL EDEN PROJE

Sürdürülebilirlik kavramı gündemin üst sıralarına yerleşmeden önce Pimsa Otomotiv olarak 2011 yılında yaptıkları SolarWall yatırımı ile enerji tasarrufu konusunda otomotiv sektörünün ilk sıralarında yerlerini aldıklarını söyleyen Aykaç, bu projeyle aynı zamanda emisyonlarını düşürerek, yıllık 197 ton CO2’nin doğaya salınmasını engellediklerinin altını çizdi. "Bu tarihte Türkiye’de uygulaması ilk kez firmamızda gerçekleşen Yenilenebilir Enerji ile iklimlendirme alanındaki bu projemiz aynı zamanda OEM’ler dahil bazı sanayi kuruluşları için örnek teşkil eden bir uygulama olmuştur." diyen Aykaç, "Bu konuda genişleyen farkındalığımız ile sıfır karbon emisyonu hedefimize ulaşmak için kararlı adımlar atmaya devam ettik. Üretim sahamızda ve merkez binamızda yaptığımız çeşitli yatırımlar ile enerji tasarruflarımızı arttırdık. Fabrikamızda doğal ve cebri aydınlatma kullandık, tüm ofis ve çevre aydınlatmalarımızda LED ışıklandırmaya geçtik, inverter teknolojili kompresörler kullandık, sıcak-soğuk tesisat izolasyonu ve giydirme cephe camları, cephe ve çatıda taş yünü panel kullanarak yüksek yalıtım performansı sağladık, ısı absorbsiyonlu chiller uygulaması ile sıcak ve soğuk hatlarda %160’a varan enerji tasarrufu sağladık." dyerek sözlerini sürdürdü.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINI TAKİP EDİYORUZ"

Son dönemde Yozgat'ta hayata geçirdikleri GES projesine ilişkin de detaylar paylaşan Aykaç şöyle konuştu: "GES yatırım çalışmalarına 2022 Kasım ayı itibariyle başladık. GES yatırımı ile sadece sıfır karbon emisyonu değil, daha birçok hedefi amaçlıyoruz. GES yatırımına bağlı büyüme ile ek istihdam ve ekonomiye katkı yaratıyoruz, AB Yeşil Mutabakatı kapsamında müşterilerimizin taleplerini karşılıyoruz, enerji girdisi maliyetlerimizi kararlı şekilde kontrol altında tutuyoruz, SKDM’nin getireceği ek vergileri ve gelebilecek çeşitli sürdürülebilirlik bazlı yaptırımlara yönelik iş kaybetme ve büyüme risklerimizi azaltıyoruz, rekabetçilik potansiyelimizi geliştirirken aynı zamanda GES yatırımından elde edilecek avantajlarla yeni teknolojiler ve projelere yatırım imkanı yaratıyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarında yol haritamız olan sürdürülebilir kalkınma amaçlarını her zaman takip ediyoruz.

YENİ SANTRALE SAYILI GÜNLER

GES-1 ve GES-2 olarak sırayla Yozgat/Çekerek ve Yozgat/Akdağmadeninde iki adet GES santrali kurulumu yaptık. GES-1 santralinin kurulu büyüklüğü 49.527 m2 alanda olup sistem gücü ise 3,74 mW olacaktır. GES-2 santralinin kurulu büyüklüğü ise 62.945 m2 alanda olup sistem gücü ise 5,68 mW olacaktır. GES yatırımlarımıza 2022 Kasım ayında başlamış olup, Haziran 2024 itibariyle GES-2 santralimiz faaliyete geçmiş durumdadır. GES-1 santralinin de 2024 yılı Ekim ayında üretime başlaması planlanmaktadır."
 
Yeni güneş enerjisi santrali ile ana fabrikanın tüm elektrik ihtiyacını karşılayacakları ve karbon salınımını yıl bazında 8 bin 500 ton azaltacakları bilgisini de paylaşan Aykaç sözlerini sonlandırdı. 
 

Editör: Ayşete Yavaş