İnsanlığın teknolojik gelişiminde en etkin rol oynayan güdülerden biri ihtiyaçlardır. Sanayide ihtiyaçlara göre şekillenen endüstriyel sistemler, insanın değişen ihtiyaçlarını karşılayacak en işlevsel ürünün elde edilmesini sağlar. İhtiyaç odaklı tasarım, teknolojik çözümlerin ana çıkış noktasını oluşturmaktadır. Her teknolojik çözüm yeni ihtiyaçları da tetiklemektedir. Sanayide bu sarmal içerisinde teknolojik bir çözüm olarak ortaya çıkan endüstriyel robotlar; seri, kaliteli ve standart ürün elde edilmesi için geniş ihtiyaçlar zincirine çözüm sağlamıştır. Yeni ortaya çıkan ihtiyaç, insan ile aktif veya pasif iş birliği yapan kolaboratif robotların geliştirilmesini tetiklemiştir. Robotik alanda bir adım ötedeki ana ihtiyaç ise, dördüncü endüstri devriminin de bir gerekliliği olan otonom robotik sistemlerdir. 

Son yıllarda hızla gelişen otonom robotik sistemlerini günümüzde insanın fiziksel olarak ulaşması kolay olmayan birçok alanda görmek mümkündür. Yeni yaşam alanlarına ve kaynaklara olan ihtiyaçlar, uzay endüstrisi ve sualtı robot endüstrisi gibi birçok endüstriyel alanda otonomiyi gerekli kılmaktadır. Otonom sistemlerdeki karar ağacı ve yapay zeka algoritmalarının temelini oluşturan Alan Turing’in 2. Dünya Savaşı’nda Almanların kullandığı kodlama sistemini çözmek için geliştirdiği Turing makinesi, otonomiye giden yolda ihtiyaçların ortaya çıkardığı teknolojik bir çözüm olmuştur. Başka bir çözüm alanı ise, teknolojinin doğayı taklidinden yararlanılarak geliştirilen biyo-ilham ve biyomimetik uygulamaların otonom sistemlerde görme ve dokunma tabanlı kontrol için sağladıkları alternatif çözümlerdir. 

Bunun yanında, Mart ayı içerisinde sanayinin tüm kollarının yer aldığı WIN Eurasia Fuarı gerçekleştirildi. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen WIN Eurasia Fuarı kapsamında bu yılda sahada üretilen birçok mekatronik sistemi firmaların fuar stantlarında görme imkanı yakaladık. Otomatik lazer markalama uygulamalarından kolaboratif robot uygulamalarına, dijital ikiz uygulamalarından gömülü kontrol donanımlarına kadar birçok endüstriyel uygulamada inovatif tasarımları görmek, endüstrinin ihtiyaç yelpazesinin daha da genişleyeceğini bizlere gösteriyor. 

Fuar kapsamında Mekatronik Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenmiş olan Mekatronik Mühendisleri Günü Özel Oturum programında dört ayrı üniversitenin Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanları olarak; Prof. Dr. Nihat Akkuş (Marmara Üniversitesi), Doç. Dr. Gökhan Gelen (Bursa Teknik Üniversitesi), Dr. Öğr. Ü. Evren Çağlarer (Kırklareli Üniversitesi) ve İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak ben, ülkemizde farklı üniversitelerde okuyan pırıl pırıl genç mekatronik mühendisliği öğrencileri ile Endüstri 4.0 ve Mekatronik Mühendisliğinin geleceğine yönelik görüşlerimizi paylaştık. Gençlerin dinamizmi gerçekten küçük, orta ve büyük ölçekte birçok mekatronik ürünün ihtiyaçlara uygun geliştirilebileceğini gösteriyor. Mekatronik Mühendisleri Derneği Başkanı Mek. Müh. Ömer Yasin Adıgüzel ve yönetimdeki arkadaşlara başarılar diliyorum.

Buradan 16 Mart Mekatronik Mühendisleri Gününü kutluyor, inovatif çözümlerle dolu keyifli bir ay diliyorum