ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Fabrikasında kendi enerjisini üretmek ve enerji maliyetlerini aşağıya düşürmek isteyen birçok yatırımcıyı her yıl ağırlayan Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, düzenlediği panellerle sektörle ilgili önemli konuları ele alıyor.  “Hibrit enerji Santrali Projeleri ve 5.1H Kapsamında GES Uygulamaları” paneli ile açılış gerçekleştiren Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde ilk panelin moderatörlüğünü Borusan ENBW firmasından Mahir Tosun üstlendi. 

“HİBRİT ENERJİ SANTRALLERİNDE ANALİZ VE BOYUTLANDIRMA”  

Kontek Enerji Solar Direktörü Attila Yapar, Hibrit Enerji Santrallerinde Analiz Boyutlandırma” başlıklı konuşmasında projelerle ilgili şu başlıklara değindi. Yapar, “Hibrit Güneş Enerjisi Tesisi Boyutlandırılma Metodolojisi ile santral için kullanılan mevcut ENH ve kurulu trafo gücünden Maksimumda yararlanılır. Santralin üretim/mekanik kayıpları tolere edilir, enerji üretimi artar. Mevcut santralde üretim yoksa veya çok düşükse, üretim hala devam eder. Toplam HPP’nin LCOE’si azalır. Spinning Reserve yapılır. 6 7 Santralinizdeki boş alan yeni bir enerji kaynağı ile değerlendirilir. Daha stabil enerji üretimi/daha iyi V-f kontrolü sağlanır. Sistem, Analiz ve Boyutlandırma, İzleme ve Raporlama, Şebeke Entegrasyonu ve GES kurulum çözümleri olmak üzere 4 aşamadan oluşuyor.” dedi. 

“GES’LERDE KALİTE KONTROL VE DENETİMİN ÖNEMİ” 

SolPeg Türkiye Koordinatörü Can Tutaşı, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Güneş enerjisinde denetimin önemini 8 maddede açıklamak mümkün. Gerçek fizibilite, İdeal ve Tarafsız malzeme seçimi, optimum dizayn, doğru yüklenici seçimi, ürün fabrika kabul testleri, kaliteli işçilik, yatırımcı kabulü ve işletmede destek… Bu maddeler güneş enerji santrallerinde denetimin önemini ortaya koyuyor. Diğer taraftan denetim firması seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Uluslararası güvenlik, yüzde 100 kontrol planlayan, çözüm ve optimizasyon önerileri sunan, yüksek çözünürlüklü test ekipmanlarına sahip olan firmalarla çalışılması durumunda GES projesinin denetimini sorunsuz bir şekilde çözebilirsiniz. Ayrıca firmanın yerel regülasyon ve süreçlerine hakim olması ve doğru zamanda doğru testi gerçekleştirmesi projeye önemli katkılar sağlıyor.” dedi. 

DEVREYE ALMADA BAŞARI VE ETKİN HIZ: 70 GÜNDE 82 MW 

İnogen İş Geliştirme Müdürü Emre Yenidoğan, hibrit projelerle ilgili görüşlerini şu sözlerle anlattı: “Türkiye’nin en büyük EPC şirketlerinden biri olarak özellikle arazi güneş enerji santrallerinde en kısa sürede en verimli sistemleri kuruyoruz. 1 GW üzerinde iş bitirme, etkin çalışma süresi, erken amorti süreleri ve nakit akışında iyileştirme hizmetleri sunuyoruz. Adeta bir terzi mantığında hareket ediyoruz. Projenin gereksinimlerine göre, çok geniş ekip, ekipman ve kabiliyetlerimizi de kullanarak süreçleri yürütmekteyiz. Konya bizim hali hazırda en büyük projemiz. Sadece bizim değil, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük projesi bu.  1347 MW bir proje. Bizim birçok şeyi tecrübe ettiğimiz bir yer oldu Karapınar. Karapınar gerçekten büyük ve karmaşık bir proje. 30’dan fazla alt taşeron, birçok milletten binlerce çalışan. Ve aralıksız 3 yıldır devam ediyoruz kuruluma. Ciddi bir know-how oluştu. Burada çok iyi organize olmanız gerekli, kabiliyetlerinizin gerçekten yüksek olması gerekli. Aksi halde, iş 1 gün geciktiğinde, bu çapta bir santralde yatırımcının kaybı gerçekten büyük meblağlar edebiliyor. Dolayısıyla bekleme, aksama şansınız hiç yok. Biz de geçmişte ve burada edindiğimiz tecrübeyi, geçmişte diyorum çünkü ilk GES’imizi 2009’da yaptık biz, diğer projelerimizde de uyguluyoruz. Karapınar’da en zor koşulları gördük. Yazın çöl sıcağında, kışınsa -17 derecede, aralıksız çalışmayı başardık.” 

EPC SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? 

Asunim Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, EPC seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek şu bilgileri verdi: “ASUNİM olarak 2005 senesinden bu yana yalnızca fotovoltaik güneş enerjisi alanında faaliyet göstermektedir. Grup şirketleri öncelikli olarak Portekiz ve Türkiye pazarlarında büyük ölçekli solar parklar ve endüstriyel çatılar konusunda uzmanlaşmıştır. ASUNİM, farklı ülkelerde yer alan ofisleri ile mühendislikten tedarike, proje geliştirmeden bakım onarıma kadar tüm süreci kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Kurulumunu yaptığımız tüm projeler ASUNİM’in uluslararası mühendislik biriminin denetiminde ve işbirliğinde gerçekleşmektedir. ASUNİM farklı ülkelerde yer alan 30’un üzerinde mühendisi ile dünyada 1050MW’ın üzerinde referansa sahip sayılı şirketten bir tanesidir. ASUNİM, MAXIMA Enerji iştiraki ile 450MW’ın üzerinde bakım onarım portföyüne sahiptir ve Türkiye’de bu alanda lider konumdadır. ASUNİM hem kendi yatırımı için hem de farklı yatırımcılar için Türkiye, Portekiz, Mısır gibi ülkelerde 400MW’ın üzerinde proje geliştirmiştir. ASUNİM 4 farklı ülkede bulunan depoları ile panelden invertere, kablodan konektöre bir güneş enerjisi sisteminin ihtiyaç duyabileceği tüm ürünleri grup şirketleri aracılığı ile tedarik etmektedir. Referanslarımız arasında, Hamal SPP, Yaysun SPP, Artıbir enerji, Bolero Çorap, Lüks Kadife gibi projeler yer almaktadır” dedi.