Eriş Makina Genel Müdürü Hakan Eriş, üretim kapasitelerini artırmayı amaçlayan tarım makinası üreticilerinin yeni tezgah yatırımı yapmak yerine robotik çözümler ile birim maliyetlerini düşürebileceğini dile getiriyor.

Hakan Eriş, sektörde faaliyet gösteren bir müşterilerinin, 3 adet Ringloader ve Tendvision ürünlerinden oluşan sistem kullanarak bilhassa ağır parçaların işlenmesi konusunda üretimlerinde yaklaşık yüzde 35-40’lık bir artış yaşadığını vurguluyor.

Eriş Makina Genel Müdürü Hakan Eriş, tarım makinaları sektöründe sistemlerinin sunduğu faydaları ve yatırım yapan işletmelerin elde ettikleri kazanımları anlattı.

Endüstriyel robotların, robotik sistemlerin tarım makinaları sektörüne getireceği kazanımlar nelerdir?

Bildiğiniz üzere, tarım makinalarının birçok ekipmanı genelde sac parçaların kaynak ile birleştirilmesi ve bazı parçalarının da talaşlı imalat tekniği ile üretilmesinden oluşmaktadır. Bu yüzden bu sektör için robotik sistemler biçilmiş kaftandır. Robotik uygulamaları, kaynak işlemleri ve talaşlı imalat işlemleri için düşünebiliriz. Firmamız bu dönemde kaynak hücresi yapmadığı için bu konudan çok talaşlı imalat ile ilgili robotik uygulama konusunda sizleri bilgilendirebilirim.

Hemen hemen her tarım makinasında bir aktarma organı (dişli kutusu) mevcuttur. Dişli kutusu adı üzerinde; dişli, döküm gövde, mil, rulman gibi parçalardan oluşmaktadır. Dişliler genelde (sonsuz vida şeklinde değil ise) yüksekliği fazla olmayan yuvarlak malzemeden üretilir. Yuvarlak malzeme tornada istenilen ölçüye getirildikten sonra dişli tezgahında dişleri açılır. Standart üretimlerimizden Ringloader özellikle bu işler için düşünülmüştür. 50 ile 350 mm arasındaki tüm yuvarlak parçaları bu sistem ile torna veya dişli tezgahına bağlayabilirsiniz. Ayrıca dişli kutusu gövdesi için parçanın boyutuna göre yatay ve dikey işleme merkezi kullanılır. Bu parçalar için ise Tendvision kameralı besleme sistemlerimiz çok uygundur. Kısacası tarım makinası üretiyor ve üretim kapasitenizi arttırmak istiyorsanız, yeni tezgah alımı yerine robotik çözümler ile birim maliyetinizi düşürebilirsiniz.

Sektörde yapılan başlıca robotik uygulamalar nelerdir? Bu uygulamalarda öne çıkan kriterleri değerlendirir misiniz? Sektör özelinde devreye aldığınız bir uygulamayı, müşterinize sağladığı verimlilik açısından değerlendirebilir misiniz?

Sistemlerimiz, tarım makinası üreticilerinde kullanım yeterliliğine sahiptir. Hatta kullanan makinacılar da mevcuttur. Örneğin bir müşterimizde 3 adet Ringloader ve Tendvision’dan oluşan sistem kullanılmaktadır. Müşterimiz özellikle ağır parçaların işlenmesi konusunda üretim adetlerini üretimini yüzde 35-40 civarında arttırmıştır. Firma için dördüncü sistemimiz, halihazırda üretim aşamasında olup, ocak sonu ya da şubat başı itibariyle seri üretime geçecek şekilde planlanmaktadır. Keza başka bir firma için özel bir hat tasarımı gerçekleştirdik. Bu müşterimizde de 8 tezgah ve iki robot ile proje çalışması şubat sonu itibariyle devreye alınacaktır. Sistemlerimiz, üretim miktarını yüzde 35 civarında arttırmaktadır. Ayrıca birden fazla sistem kullanımında işçiliği de düşürmektedir.

Sektörde robotlaşmanın artmasına yönelik önerileriniz nelerdir? Bu konuda gördüğünüz eksiklikler ya da yapılması gerekenleri paylaşır mısınız? 

Bu konuyu 3 aşamalı olarak değerlendirmeliyiz:

1-    Devlet tarafı: Özellikle KOBİ’leri desteklemek amacıyla otomasyon yatırımı yapacak firmalara devletin uzun dönem düşük faizli kredi imkanı sunması gerekmektedir. Bunu KOSGEB aracılığıyla rahatlıkla yapabilirler.
2-    Müşteri tarafı: Üretici bu tür sistemler ile maliyetini azaltıp üretimini arttıracağı için agresif bir satış politikası izlemeli, fiyattan dolayı iş kaybetmemelidir. Ayrıca kesinlikle “benim üretim adedim az, her gün parça ayarı yapıyorum” gibi düşüncelerde olmamalıdır. Standart sistemler, konvansiyonel çözümler olduğu için ayar süreleri çok kısadır.
3-    Satıcı tarafı: Bu tür sistemleri üreten veya satan firmaların, müşteriyi ve işleme yapılacak ürünleri çok iyi analiz etmesi ve müşterinin maksimum verim alabileceği sistemi önermesi gerekmektedir.

Sektörde yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseder misiniz? Tarım makinaları sektöründeki üreticiler, robotik sistem seçiminde nelere dikkat etsinler, nelerden uzak dursunlar?
Bu noktada CNC tezgah besleme sistemi üreten veya satan firmanın talaşlı imalat bilgisi ön plana çıkıyor. Bu tür sistemleri satın almak isteyen firmalar kesinlikle üreticinin tezgah bilgisini irdelesinler. Aksi takdirde kullanamayacakları bir sistem satın almış olurlar. Bu konu robotik kaynak hücreleri için de geçerlidir. “Ben robotu alayım, kendim yaparım” düşüncesi, firmalara kârdan çok zarar getirir. Çiftçiler nasıl “iki demiri kaynatıyorlar, bende kendi tarım makinamı kendim yapayım” demiyor ise, tarım makinası imalatçıları da bence sadece kendi ürünlerini geliştirmeye odaklansınlar.

2022 yılı hedef ve beklentileriniz nelerdir?

2022 yılına hızlı bir giriş yaptık. Mayıs ayına kadar ayda ortalama 4 adet kurulumumuz var. 2021 yılında gördük ki, büyümek zorundayız. Bu amaçla yine Çiğli A.O.S.B’de bir şube açtık. Şubemizde montaj, merkezde ise talaşlı imalat, tasarım ve yönetim kısmı olacak. Ayrıca yıl içinde kadromuzu büyütmek düşüncesindeyiz. Bu dönemde işlerimizin yoğunluğundan dolayı Ar-Ge çalışmalarımızı biraz beklemeye aldık. Yılın ikinci çeyreğinde, yeni bir yapılanma ile hızlı bir şekilde Ar-Ge çalışmalarımıza devam etmek düşüncesindeyiz.  

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ