İSTANBUL (AA) - Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, dünyanın 25 ülkesinde 13 ila 19 yaş arası genç kızların mobil teknolojilere nasıl eriştiklerini ve bu teknolojileri nasıl kullandıklarını ortaya koyan "Real Girls, Real Lives, Connected" adıyla kapsamlı bir rapor yayımladı.

Vodafone'dan yapılan açıklamada, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yayımlanan rapordaki detaylara yer verildi.

Rapora göre, söz konusu ülkelerde cep telefonu sahibi olan erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,5 katı olurken, akıllı telefon sahibi erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,3 katına ulaşıyor.

MIT D-Lab danışmanlığında hazırlanan raporda, toplumsal ön yargılar ve diğer engeller nedeniyle kız çocuklarının mobil teknolojilere erişim ve bu teknolojileri kullanma konusunda erkek çocuklarına göre daha katı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca, raporun sonuçlarından yola çıkarak, 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerin gücüyle desteklenmesi için harekete geçti. Bu doğrultuda farklı iş ortakları ve fon sağlayıcılar ile birlikte çalışan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, 5 yılda 25 milyon dolara yakın fon yaratılmasını hedefliyor. Hedeflenen toplam katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.

Cep telefonunu ödünç alıyorlar

Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının mobil telefonlara erişimi beklenenden yüksek. Araştırmaya katılan kız çocuklarının yüzde 44’ü bir cep telefonu sahibi iken, yüzde 52’den fazlası mobil erişim için bir cep telefonu ödünç almak zorunda kalıyor. Raporda, cep telefonları sayesinde kız çocuklarının kendilerini daha bağlantılı hissettikleri (yüzde 50), eğitime erişim sağladıkları (yüzde 47), daha az sıkıldıkları (yüzde 62), kısıtlı bilgiye daha fazla eriştikleri (yüzde 26) ve öz güvenlerinin arttığı (yüzde 20) belirtiliyor.

Kız çocukları ihmal ediliyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, kız çocuklarının ihmal edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Pek çok ülkede mobil teknolojilere erişim kız çocuklarının sağlığı, eğitimi ve gelişimi açısından önem taşıyor. Kız ve erkek çocukların mobil teknolojilere eşit erişime sahip olmadıklarını görüyoruz. Bu gerçekle yüzleşmeli ve kız çocuklarına sahip çıkarak ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler geliştirmeliyiz. Bu raporla, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar nezdinde farkındalık yaratarak ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik somut adımlar atılmasını hedefliyoruz."