Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi'ne katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye genelinde 81 ilimiz uluslararası doğrudan yatırımcı için potansiyel yatırım alanı. Sadece belli merkezlerde değil, ülke genelinde üretim, yatırım ve ihracat potansiyeli var." dedi.

"TÜRKİYE, YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN ÇEKİM MERKEZİ"

"Türkiye'nin UDY Perspektifi ve Stratejileri Paneli"nde konuşan Bakan Pekcan, Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımların artmasını çok önemsediklerinin altını çizerek, Türkiye'nin her zaman yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımların 1984-2002 döneminde 14,6 milyar dolarken, 2003-2020 döneminde 222,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Bakan Pekcan, "Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü ile yatırımın kolaylaştırılması çalışma grubunda yer alıyor. Burada da yatırımcının hukuki öngörülebilirliği, şeffaflığı ve kamu hizmetlerine kolay ulaşımı anlamında yapılacak çalışmalara aktif bir şekilde katılıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da vurguladığı gibi, doğrudan yabancı yatırımların artmasını çok önemsiyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesine özen ve önem gösteriyoruz." dedi.

Türkiyenin gerek ekonomisi gerek genç nüfusu gerekse stratejik konumu, dijital dönüşüme hazır altyapısı ve AB kalitesindeki üretim ve tedarik yapısıyla bir çekim merkezi olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, uluslararası yatırımcıların çatı kuruluşu YASED'in aktif bir rol oynaması gerektiğini, Ticaret Bakanlığı olarak yatırım ortamının geliştirilmesini desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti.

"BÜTÜN İLLERİMİZDE POTANSİYEL VAR"

Dijital dönüşüme önem verdiklerini vurgulayan Bakan Pekcan bu kapsamda gerçekleştirdikleri gümrüklerdeki çalışmalardan sanal fuar ve ticaret heyetlerine, Sanal Ticaret Akademisi ve Kolay İhracat Platformundan, diğer eğitim faaliyetlerine kadar dijital faaliyetleriyle ilgili bilgiler paylaştı.

Bakan Pekcan, Türkiye'nin 81 ilinin uluslararası doğrudan yatırımcı için potansiyel yatırım alanı olduğunu işaret ederek, son olarak "81 İlde İhracata İlk Adım Projesi"ni başlattıklarını belirtti ve konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye çapında 70 ilde yaptığımız çalışma 11 bin 444 şirketimizin potansiyel olarak ihracatçı olabileceği halde, olmadığını gösterdi. Bu da aslında 81 ilimizin uluslararası doğrudan yatırımcı için potansiyel yatırım alanı olduğunun bir göstergesi. Yani sadece belli merkezlerde değil, tüm Türkiye genelinde üretim, yatırım ve ihracat potansiyeli var. Biz önümüzdeki dönemde, yaptığımız çalışmalarla tüm bu firmalarımıza birebir mentorluk desteği vereceğiz. 5 pilot şehir belirledik ve projeyi geliştirmeye devam ediyoruz."

"İHTİSAS SERBEST BÖLGELERİNİ ÜS OLARAK PLANLIYORUZ"

İhtisas Serbest Bölgeleri Projesi'nden bahsen Bakan Pekcan, ihtisas serbest bölgelerini teknoloji ağırlıklı yatırım ve ihracat üssü olarak planladıklarını dile getirdi.

Söz konusu yerlere kira, faiz, istihdam, sosyal güvenlik prim gibi destekler öngördüklerini söyleyen Bakan Pekcan, "Şirketlerimize, uluslararası şirketlerin tedarik zincirinde yer almak üzere ihtiyaçları olan her aşamada, sertifika aşamasında da danışmanlık aşamasında da destek olmayı sürdürüyoruz. Yani ihracat potansiyeli çok." şeklinde konuştu. (AA)