ANKARA (AA) – Türkiye’nin 20 yıllık uzay çalışmaları rüyası, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla gerçek oldu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ajans ile Türkiye’nin uzay çalışmaları, strateji ve politikalarının yol haritası çizilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kurulan ajans ile ulusal menfaatlerimizin, uzayda da korunacağını açıkladı.
Mustafa Varank, uzay teknolojileri konusunda ulusal bir master plan belirleyip, altyapı oluşturmak, yetkinlikleri arttırmak, insan kaynağı yetiştirmek üzere, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulduğunu belirterek, “Ajans, yüzde 100 yerli imkanlarla ve asla dışa bağımlı olmayan bir altyapı ile hareket ederek, rekabetçi uzay endüstrisinin temellerini atacak. Ulusumuzun uzaydaki menfaatlerini koruyacak” dedi.

MİLLİ UZAY PROGRAMI VE TÜRK UZAY AJANSI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kuruluşu şeklinde Ankara’da konumlanan Türkiye Uzay Ajansı’na mali özerklik tanındı.

Tüzel kişiliğe haiz Ajans, Cumhurbaşkanlığı’nın belirlediği politika ve hedeflerle, Türkiye’nin uzay programı ve hedefleri için stratejik planları saptayacak.

Uzayda bağımsız iletişimden, her türlü uzay operasyonları ile uzay araçlarının yapımını gerçekleştirecek.

TÜBİTAK UZAY'ın yüzde 20'lik gelirini de alacak olan, Ajans, yabancı personel de çalıştırabilecek. Ajans’ın kurulmasıyla birlikte, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerine son verilecek.

TÜRK UZAY AJANSI, UZAYI KEŞFEDECEK

Türkiye Uzak Ajansı, TAI, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TÜRKSAT ve ROKETSAN’ın da uzay projelerinin koordinasyonunu üstlenecek.
Uzaya fırlatılan nesneleri, devlet adına kayıt altına alacak. 
Her türlü hava aracı ve teknolojisinin yapımından, uydu fırlatmaya kadar ki, uzayla ilgili her konuyu üstlenecek olan Ajans, kritik uzay teknolojilerinin ihracına kadar ki, tüm esasları da, ilgili kuruluşlarla koordineli olarak saptayacak. 
Ajans, uzayın keşfine yönelik araştırmaları yürütürken, Ar-Ge çalışmalarında TÜBİTAK aracılığı ile proje ve burs verecek.