Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk grafen seri üretim tesisinin açılışına katıldı. Varank, “Ankara’da açılan Grafen Seri Üretim Tesisi ile Türkiye'nin grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri arasına yer aldı” dedi. 

"TESİSTE YURT DIŞINA BAĞIMLILIK BULUNMUYOR"

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Varank, “Grafen üretimi kolay yapılmıyor.  Grafen Konseyi'nin yayımladığı 2020 Grafen Araştırma Raporu’na göre, sektör birçok sorunla karşılaşıyor. Bu sorunların arasında, maliyet, seri üretim kabiliyeti, sertifikasyon ve standart problemleri yer alıyor. Tüm bu zorluklar nedeniyle grafen dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ankara’da açılan Nanografi firmamız, grafen malzemesini hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirmeyi başardı. Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu yatırım ile Türkiye’de grafeni seri üretebilen ilk 10 ülke arasında yer aldı.  Çevre dostu yöntemlerle, düşük maliyetli ve endüstriyel boyutta üretim yapacak bu tesis, kapasitesiyle dünyanın en önemli grafen üretim merkezlerinden biri olacak” dedi. 

"BÖLGENİN EN BÜYÜK HACİMLİ NANOTEKNOLOJİ YATIRIMI"

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Nanografi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, “Grafen Seri Üretim Tesisi Türkiye'nin ilk, bölgenin ise en büyük hacimli nanoteknoloji yatırımı olacak. Bu yatırım sayesinde yıllık grafen üretimimiz 100 tonun üzerine çıkacak. Kurduğumuz üretim hattı dünya genelinde grafen üretiminin zorluklarının çözüldüğü, standart kaliteyle kullanıcı dostu bir modele sahiptir. Bu modeli hazırlarken çok daha büyük hacimlere göre ulaşılabilecek şekilde tasarladık. 2019 yılında Ulusal Bor Enstitüsü ile grafen ve bor katkılı ülkenin ilk özgün lityum iyon batarya Ar-Ge projelerini başlattık. Çok güzel sonuçlar aldık ve bunu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacak.” dedi.  (AA)