İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türkiye'de toplam 8 veri merkezi birden kurarak "Türkiye’nin datası Türkiye’de kalmalı" stratejisini sağlamlaştıran Turkcell, önümüzdeki senenin sonunda veri merkezlerine toplamda 2 milyar TL tutarında yatırım yapmış olacak.

Konuyla ilgili olarak edinilen  bilgilere göre, ilerleyen dönemlerde müşteri odaklı yaklaşımını daha da sağlamlaştırmayı amaçlayan Turkcell, ana alanlarından birini kurumlara ve sektörlere dijital çözümler sunmak olarak kararlaştırdı.

Turkcell, yeni grup şirketi olan Turkcell Dijital İş Servisleri’yle birlikte bulut, siber güvenlik, nesnelerin interneti, büyük veri, iş çözümleri, sistem entegrasyonu ve yapay zeka çözümleri de dahil olmak üzere firmalara tek bir  noktadan uçtan uca dijital sektörel çözümler sağlamayı sürdürecek.

Servisler ve iş çözümleriyle son üç senede dünyanın en hızlı büyüyen operatörü olma başarısına sahip olan Turkcell, toplam sekiz farklı veri merkeziyle Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi unvanına sahip durumda.

Dünyanın en gelişmiş ve en güvenli yeni nesil veri merkezlerini müşterileriyle buluşturmak için çabalayan şirket, 2016 senesinde faaliyete giren Gebze Veri Merkezi’nin ardından geçen sene de 14 bin 500 metrekare tesis ve 2 bin 400 metrekare beyaz alan büyüklüğüne sahip İzmir Veri Merkezi’ni devreye aldı. Bu sene Ankara, 2020 senesinde de Çorlu veri merkezlerinin tamamlanmasıyla yapılan yatırım miktarı toplam 2 milyar TL’yie ulaşmış olacak.

Aynı zamanda Türkiye’nin bulut hizmetleri işletmecisi de olan Turkcell, kurumsal müşterilerine bulut servislerini sağlıyor. Kurumların tüm bilgi teknolojileri altyapısını Turkcell Veri Merkezleri'nde konumlandırıp müşterilerinin maliyetini azaltırken, esnek bir altyapı olanağı sunuyor.