TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

FEV Türkiye mühendislerince sürücüsüz hale getirilecek yüzde 100 elektrikli yeni nesil hizmet aracı Tragger'ın otonomi testleri Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'nde başlıyor.  

2022'DE TİCARİLEŞTİRİLECEK, HEDEFTE AVRUPA VE ABD VAR

Otomotiv sektöründe araç geliştirme, yazılım, otonom sürüş, konvansiyonel ve elektrikli itki sistemleri geliştirme alanlarında mühendislik servisi sağlayan FEV Türkiye ile Bursa’da yerli ve milli imkanlarla elektrikli araç geliştiren Tragger, güçlerini Bilişim Vadisi’nde birleştirdi.

Şirket ile aynı ismi taşıyan Tragger marka elektrikli hizmet aracının sürücüsüz hale gelmesi için çalışmalar başladı.

Çalışmaların ardından 2022’de ticarileşmesi planlanan otonom Tragger, ilk olarak Avrupa ve ABD pazarında görücüye çıkacak.

SEVİYE 4’E ULAŞTIRILACAK

Tragger marka araçlar; fabrika, depo, havaalanı, kampüs, liman gibi alanlarda yük ve insan taşıyor. Bursa Hasanağa OSB'de üretimi yapılan elektrikli Tragger araçlar, FEV Türkiye tarafından seviye 4 otonomiye ulaştırılacak.

Söz konusu amaç kapsamında; 7 lidar, 1 radar ve kameradan oluşan sensör seti tasarlandı. Sensörler sayesinde çevresindeki ortamı 360 derece algılayabilecek araç, 80 m'ye kadar hareketli nesneleri ayrıştırıraj çarpışma ihtimalini hesaplayabilecek.

Yüksek çözünürlüklü kamerası ve yapay zeka tabancı görüntü işleme algoritmaları ile engelleri, şeritleri ve yayaları ayrıştırabilecek. Ayrıca bağlantı modülü ve yazılım altyapısı sayesinde aracın internet şebekesi aracılığıyla kumanda edilmesi ve verilerin bulutta toplanmasına imkan verilecek. 

"KARARLARI KENDİ KENDİNE VERECEK"

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan FEV Türkiye Genel Müdürü Dr. Taner Göçmez, kamera, radar ve sensörler ile donattıkları aracın önüne bir engel çıktığı takdirde kararı kendi kendine verebileceğini ifade etti. 

Dr. Göçmez, bu doğrultuda otonom sürüş fonksiyonlarını ve yazılımları geliştirdiklerini kaydetti.

"İLK ÇEYREKTE SATIŞA SUNMAYI HEDEFLİYORUZ"

Tragger Kurucu Ortağı Saffet Çakmak ise, fabrika içinde intralojistik faaliyetlerde yük ve personel taşımak amacıyla kullanılan aracı, müşterilerinden gelen talepler üzerine dış alanda otonomlaştırmaya başladıklarını dile getirerek Bilişim Vadisi’nin desteğinin önemine dikkat çekti.

Tragger Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre de, manevra kabiliyeti yüksek, sessiz ve çevreci bir araca sahip olduklarını ifade ederek “Bunun üzerine otonomi geliyor. Dolayısıyla heyecanlıyız. 2022'nin ilk çeyreğinde bunu ticari olarak belirlediğimiz spesifik yerlerde satışa sunmayı hedefliyoruz. Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi belirlediğimiz pazarlarda bu çalışmalarımıza başladık.” şeklinde konuştu. (AA)