Endüstri 4.0 atılımıyla birlikte dış iskelet (exoskeleton) ürünlerinin endüstrimizde önemi daha da arttı. Özellikle manuel operasyonlarda çalışanların ergonomik ürünlerle desteklenmesi hem çalışanların hayat kalitesi hem de üretim kalitesi ve üretim adedi açısından olumlu sonuçlar yaratıyor.

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

GİYİLEBİLİR BİR SANDALYE: CHAİRLESS CHAİR

Bu ergonomik ürünlerden biri de Alman NOONEE firmasının geliştirdiği Chairless Chair ürünü. En basit tanımıyla giyilebilir bir sandalye olan Chairless Chair, çalışan hareket haline geçtiğinde onun hareketleriyle uyumlu bir form alarak yürümesini ya da sağa-sola hareket etmesini etkilemiyor. Çalışanın oturarak çalışması gerektiğinde ise vücut formuna uygun bir sandalye halini alıyor. Oturma, ayakta durma ve yürüme pozisyonları arasında kolayca geçiş yapılabiliyor.

Chairless Chair’in dünyada en yaygın kullanıldığı alanlara otomotiv ve beyaz eşya sanayiindeki montaj hatları örnek verilebilir. İşçilerin uzun süreli oturmalarını gerektiren, fakat normal sandalyelerin engel teşkil ettiği durumlarda ürün gerçekten hayat kurtarıcı gibi görünüyor. Şöyle bir bakıldığında ileride sadece montaj-üretim hattında çalışanlar için değil kasiyer, satış elemanı gibi farklı alanların çalışanları da benzer ergonomi ürünleriyle tanışabilir.

İŞ GÜCÜ KAYIPLARINA BAĞLI İZİN SAYISINDA AZALMA SAĞLIYOR

Noonee firmasının Türkiye distribütörlüğünü üstlenen TEKNOROB firmasının yetkililerinden Çağatay Taylan, yaklaşık 4 senedir başta ana sanayii olmak üzere pek çok Türk firmasında da ürünü test etme şansı yakaladıklarını belirterek ürünün artık Türkiye endüstrisinde rüştünü ispatlamış bir ürün olduğunun altını çizdi. 

“Dilediğiniz zaman yürüyebilir, dilediğiniz zaman dinlenebilirsiniz. Böylece cihazı vücuduna takan işçiler ihtiyaç duyduklarında ellerindeki işi yapmaya devam ederlerken aynı zamanda dinlenebiliyorlar. Herhangi bir düşme riski bulundurmamaktadır. Giymek sadece 30 saniye çıkartmak ise 10 saniyenizi alacak pratik bir üründür.” diyerek ürün hakkında bilgiler veren Taylan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Ergonomist ve uzmanların 8 saatlik bir çalışma süresindeki optimum değerleri yüzde 60 oturma, yüzde 30 ayakta durma ve yüzde 10 yürümektir. Fakat gün boyu ayakta çalışmak zorunda kalmanın ve ergonomik olmayan pozisyonlarda çalışmanın duruş bozukluğu, bel ağrıları ve sırt bölgesinde sağlık sorunları gibi birçok probleme yol açtığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple her geçtiğimiz sene yüksek oranda birçok insan işini bırakmak veya ömür boyu bu sıkıntılarla beraber yaşamak zorunda kalıyor. İşletme bazında bakıldığı zaman ise her sene buna bağlı olarak iş gücü kayıpları veya rahatsızlıklara bağlı izinli gün sayısı artışı yaşanıyor. Tüm bunlardan yola çıkarak TEKNOROB’un Noonee markası ile partnerliğinin amacı bu tarz problemlerin önüne geçmek ve iş yaşamındaki insan sağlığını koruyabilmek adına giyilebilir sandalye olan ‘Chairless Chair’ kullanımını yaygınlaştırmaktır.”