İSTANBUL (AA) - Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) yerli üretim ve coğrafi işaretin önemine dikkat çekmek için güçlerini biraraya geldi.

TAFED'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre, sürdürülebilir kaliteli üretimin destekleyicisi olan 2 önemli STK, bu konularda farkındalık oluşturmak ve üreticilerin gelirini artırmak için proje oluşturma ve bilimsel faaliyetlerde ortak hareket etme konusunda iş birliği gerçekleştirecek.

Sürdürülebilir kaliteli üretimi ve yerel-bölgesel kalkınmayı desteklemek için ortak hareket etmeye karar alan TAFED ile GÜCİSDER, yerli üretim ve coğrafi işaretlere yönelik projeler geliştirerek farkındalık oluşturmayı planlıyor.

Açıklamada görüşlerine başvurulan TAFED Başkanı Zeki Açıköz, "869 Yerliyse Yeriz" ve "Yaşasın Anadolu" gibi önemli projeler hayata geçirdiklerini belirterek, "yerel firma güçlü marka" sloganıyla yerel ürün konusunda vatandaşların daha da bilinçlendirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi.

Yerli üretimin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması için uzun yıllardır coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Açıköz, "Gelecek yerli tohum, toprak ve sudan geçiyor. Türkiye'de son yıllarda birçok ürün coğrafi işaret aldı. Bu konuda büyük bir potansiyele sahip Türkiye'nin, coğrafi işarette aldığı tescil sayısı az."  şeklinde konuştu.

Açıköz, gelecek nesillerin, coğrafi işaretli ürünler konusunda bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "TAFED olarak, coğrafi işaretli ürünlerimizle harmanladığımız Türk mutfağını, İnovasyon çalışmalarıyla modernize edip, dünyaya açmayı öncelikli hedef olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda azimle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.