Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyede verilen iki notun sahibi, Fich ve Moody’s’in de katkısı ile, Türkiye’de yatırım iklimi gelişmişti. S&P ise verdiği daha düşük not sonrasında, ekonomi kurmaylarıyla anlaşamamış ve Türkiye ile yollarını ayırmıştı. 
İşte bu dönemden sonra bile müşterileri talep ediyor diye, Türkiye’ye not vermeye devam eden S&P’nin notu, belli yatırım çevreleri açısından dikkate alınıyor. 

S&P’den yapılan yazılı açıklamaya göre, uzun vadeli olarak; Türkiye’nin, Türk Lirası cinsinden BB- seviyesinde olan kredi notu ve B+ seviyesindeki döviz cinsi kredi notunun aynen onaylandığı ifade edildi.

Kısa vadeli döviz ve TL cinsinden kredi notu da, yine aynen ve "B" olarak onaylanırken, Türkiye'nin kredi notu görünümü ise "durağan" olarak açıklandı.
S&P, Türkiye’nin, son dönemde, finansal ve dış ödemeler dengesindeki eylemlerinin, yapısal reformlarla sorunları çözmektense, belirtileri baskılamaya yönelik olduğunu belirterek, şöyle denildi: "Görünen bu tabloya rağmen, kamunun düşük borcu ve mali manevra alanını göz önüne almaktayız. Bununla birlikte, ödemeler dengesi risklerinin ise yüksek buluyor ve kredi notu kısıtlıyoruz." 

YAPISAL REFORMLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Türkiye’de kamunun düşük dış borcuna karşın, özel sektörün 2018’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 40'ı düzeyinde borcu olduğuna işaret edilerek, “Türkiye’deki yönetimin, yerel seçimlere kadar, yapısal reformlara gideceğine inanmamaktayız.  Bununla beraber, ekonomik uyumdaki sıkıntıları halen tolere edebileceğine inanmaktayız. 

2019’DA TÜRKİYE’NİN ENFLASYONU NE OLACAK?

S&P enflasyonun, 2019’da yüzde 16 seviyesinde gerçekleşerek, 2004’ten bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşmesini beklemekteyiz” denildi.” 

2019’DA TÜRKİYE’DE BÜYÜME NE OLUR?

2019’da, finansal durumdaki sıkıntılar ve yüksek enflasyon etkisiyle, Türkiye ekonomisinde yarım puanlık bir küçülme beklediklerini açıklayan S&P 2020’de 3,4 puanlık, 2021 ve 2022’de ise biraz yavaşlayarak 3,2 puanlık büyüme gerçekleşeceği değerlendirmesinde bulundu.