Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Şanlıurfa'ya güç katacak ve Bakanlık tarafından desteklenen 67 milyon TL'lik 5 farklı yatırımın toplu açılışını yaparak, temelini attı.

"ŞEHRİN EKONOMİSİNE GÜÇ KATACAK"

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın kalkınması ve refahının artması için hizmet ettiklerini belirterek, kente son 19 yılda başta tarım, şehircilik, sosyal hizmetler ve eğitim konularında olmak üzere birçok alanda 70 milyar TL'yi bulan yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine gösterdiği hedefler doğrultusunda çalıştıklarını belirten Varank, "Bugün de Urfa'mız, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli 5 projenin resmi açılışı ve temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Bu 5 projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 67 milyon TL'yi buluyor. Sanayi, teknoloji, girişimcilik, eğitim ve turizm konularında, özellikle genç kardeşlerimize hizmet edecek bu projeler, Şanlıurfa ekonomisinin gücüne güç katacak." diye konuştu.

"10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM OLUŞTURMASINI BEKLİYORUZ"

İlk projenin Şanlıurfa Valiliği, Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği ile birlikte geliştirdikleri Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi olduğu bilgisini veren Varank, şehrin sahip olduğu genç, dinamik iş gücü ve teşvik sistemindeki yeri sayesinde emek yoğun sektörler için cazip bir yatırım alanı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 23 milyon TL yatırımla OSB'de yer alan 65 dönümlük alanda 13 fabrika binasını yatırımcıların hizmetine sunduklarını aktaran Varank, büyük ilgi gören projenin kısa zamanda dolduğunu, istihdam edilenlerin sayısının Covid-19'a rağmen 2 bine ulaştığını dile getirdi.

Projenin 30 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesinin bulunduğunu, 10 milyon çiftlik üretime kısa sürede ulaşıldığını vurgulayan Varank, "Bunun yarısını ihraç etmeye başladık. Proje tamamlandığında, çarpan etkisiyle birlikte 10 bin kişilik istihdam oluşturmasını bekliyoruz." dedi.

Yoğun ilgi nedeniyle projeyi genişletme kararı aldıklarını kaydeden Bakan Varank, "Yaklaşık 19 milyon TL'lik ek yatırımla Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi'nin 6 fabrikalık ikinci etabının temelini de atıyoruz. Burası da tamamlanıp faaliyete geçtiğinde inşallah ilave 2 bin kişilik istihdam oluşturacak." diye konuştu.

"NİTELİKLİ EKOSİSTEM OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"

Varank, açılışı yapılan Şanlıurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri "Şanlıurfa Tekno-Girişim ve İnovasyon Merkezi"nden bahsederek, projeyi ilde yenilikçilik ve teknolojik girişimciliği yaygınlaştırmak, nitelikli ekosistem oluşturmak ve gençlerin kendi işletmelerini kurmasını sağlamak amacıyla geliştirdiklerini bildirdi.

Bölgedeki gençlere merkezden faydalanma çağrısında bulunan Varank, girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak adına GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve bölgedeki üç kalkınma ajansıyla beraber "GAP BAN" ismiyle bir melek yatırımcı ağı kurduklarını, söz konusu oluşumun, Bölgedeki yenilikçi iş fikirlerini, melek yatırımcılarla buluşturacağını ifade etti.

"TEKNOLOJİ TABANLI FİRMALARA DESTEKLER SUNUYORUZ"

Üçüncü projenin Şanlıurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri ve teknolojik girişimciliği geliştirmek üzere kurdukları "Tekno İŞGEM" olduğunu belirten Bakan Varank, tesiste yeni kurulan teknoloji tabanlı firmalara cazip fırsatlar ve destekler sunduklarını anlattı.

Varank, merkezin yarısının dolduğuna işaret ederek, "Yüksek katma değerli mal üreten, Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli olan işletmelerimize ortalama 3yıl süreyle uygun kiralı iş yeri, işlik, ortak ofis, danışmanlık, eğitim, finansa erişim gibi hizmetler sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"YENİ KÜLTÜR ADALARI OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

Dördüncü projenin önemli bir otel yatırımı olduğunu kaydeden Varank, Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin dünya çapında bir turizm destinasyonu adayı olduğuna dikkat çekti.

Varank, başta Göbeklitepe olmak üzere şehirde bulunan birçok tarihi ve kültürel varlığın yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğuna dikkati çekerek, "Şanlıurfa Valiliği ile birlikte yürüttüğümüz ve kültür adası ismini verdiğimiz bu projede 16 milyon liralık yatırımla 13 eski Şanlıurfa evini butik otele dönüştürdük. Doğal yapıya uygun olarak yaptığımız restorasyon ve tefrişat sonrasında projeyi Vilayetler Evi ile birlikte işletmeye başladık. Yatırımcıların yoğun ilgisine cevap verebilmek adına il merkezinde değişik lokasyonlarda yeni kültür adaları oluşturmak için çalışmalara başladık." şeklinde konuştu.

"GENÇLERİN TEKNOLOJİLERE ENTEGRASYONUNU SAĞLAYACAĞIZ"

Son projenin de eğitim alanında olduğunu aktaran Bakan Varank, projenin gençlerin çağın gerektirdiği teknolojileri anlamasına, bunlara adapte olmasına ve söz konusu teknolojileri geliştirebilmesine yönelik olduğunu bildirdi.

Varank, 4,3 milyon TL'lik yatırımla şehrin 11 ilçesinde Valilik ile iş birliğinde STEM Akademi ve Kariyer Merkezlerini kurduklarını anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"Bu merkezlerde öğrencilerimize ve öğretmenlerimize en modern araçları ve yöntemleri kullanarak bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında eğitimler veriyoruz. Oluşturduğumuz gezici STEM otobüsüyle bu hizmete erişemeyen dezavantajlı bölgelerin ayağına gidiyoruz. 3D yazıcıyla modelleme, robotik kodlama, mobil yazılım, tasarım, zeka oyunları, mental aritmetik bu merkezlerde verilen eğitimlerden yalnızca birkaçı."

Törene, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal ile Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral da katıldı.