COP26 İklim Değişikliği Konferansı’na sadece haftalar kala Rolls-Royce, Airbus ve Shell, uzun mesafeli havacılığın net sıfıra geçişini sağlamak için, UN Race to Zero ile belirlenen hedeflerin de ötesine geçmek üzere havacılık sektörüne ve hükûmetlere iş birliği çağrısında bulunuyor. Teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, kritik öneme sahip sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) üretimini artırmak ve kullanımını desteklemek için gerekli altyapı, yatırım ve politikalara odaklanılması gerekiyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

UN Race to Zero hedefleri kapsamında, havacılığın karbondan arındırılması için 2030 yılına kadar minimum %10 SAF kullanımına ulaşmak gerekiyor. Fakat günümüz şartlarında bu oran ancak 2050'de %100'e ulaşabiliyor. Rolls-Royce, Airbus ve Shell ise bunun daha erken gerçekleşmesini sağlayabilecek bir teknolojiye yatırım yapıyor. 

“UZUN MESAFELİ HAVALIĞI NET SIFIR KARBONLA UYUM HALE GETİRMELİYİZ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rolls-Royce CEO’su Warren East şunları söyledi: “Rolls-Royce olarak teknolojinin olumlu ve dönüştürücü potansiyeline inancımız tam. Uzun mesafeli havacılığı net sıfır karbonla uyumlu hâle getirecek teknolojik imkanlara sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Küresel emisyonların %2 ila %3'ünü uçuşlar oluşturuyor, ancak karbon azaltımı daha kolay olan sektörler karbondan arındıkça bu oran artacak. Bu yüzden önümüzdeki on yılın ilk aşamasında harekete geçerek havacılığın net sıfır anlayışını benimsemesine yardımcı olmak tüm dünya için büyük bir kazanç olacak. Bunu başarmak için gereken odağı ve ivmeyi, 2030 yılına kadar %10 SAF kullanımına ulaşma hedefinin ötesine geçersek ancak yaratabileceğiz. Uzun mesafeli uçuşlarda emisyonları azaltma konusunda bir çözüm olarak SAF yakıtların kullanımına ilişkin vizyonumuzu paylaşan ve net sıfır karbonlu bir geleceğe başarılı bir şekilde geçiş yapmamıza yardımcı olacak iş ortaklarına ihtiyacımız var.”

“KARBONDAN ARINDIRILMIŞ HAVACILIĞA GEÇİŞ HIZLANDIRILABİLİR”

Airbus CTO`su (Teknolojiden Sorumlu Başkanı) Dr. Sabine Klauke ise “Yeni teknoloji yolları geliştirmek ve olgunlaştırmak, operasyonlarda ve altyapıda iyileştirmeler için çabalamak ve tüm endüstride Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımının artırılmasını taahhüt etmek, karbondan arındırılmış havacılığa geçişi hızlandırabilir. Bugün, tüm Airbus uçakları %50'ye varan oranlarda karışımlar kullanabiliyor, bunu 2030'a kadar %100'e çıkarmak için iş ortaklarımızla ile yakın çalışmalar içindeyiz. Bu süre içerisinde, SAF konusundaki ilerlememizi hızlandırmak için kolektif bir çalışma gerekecek. Bu konuda tüm sektör ve şirketlerin desteğini bekliyoruz.” dedi.