TAŞKENT (AA) – Özbekistan-Kazakistan Bölgelerarası İşbirliği Forumu'nda taraflar arasında iş birliğini içeren toplamda 500 milyon dolarlık anlaşmaya imza atıldı.

Özbekistan'ın Harezm bölgesinde Özbekistan-Kazakistan Bölgelerarası İşbirliği 2. Forumu gereçkleştirildi.

İki ülkeden çok sayıda iş adamı ve yetkilininyer aldığı organizasyona Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ile Kazakistan Başbakanı Askar Mamin başkanlık etti.

Yatırım, ulaşım, taşımacılık, tarım ve diğer alanlarda iş birliğinin ele alındığı forumun sonunda söz alan Aripov, 2019 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4,1 milyar dolara ulaştığını belirtirken, amaçlarının bu rakamı 2020 senesinde 5 milyar dolara, yakın bir gelecekte ise 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Mamin de, Kazakistan’ın Özbekistan ile sınırındaki Ontustık Serbest Ekonomik Bölgesi'nde ortak tekstil entegre fabrikalarının kurulmasını, ve Kazakistan’ın Türkistan; Özbekistan’ın Taşkent, Semerkant, Buhara ve Hive şehirlerini içeren ortak turizm güzergahının oluşturulmasını önerdi.

Özbek-Kazak sınırında Orta Asya ticari-ekonomik iş birliği merkezinin kurulmasına önem verdiklerini dile getiren Mamin ayrca Özbek ürünlerinin Kazakistan toprakları üzerinden geçişi için elverişli tarife politikalarına devam edeceklerini dile getirdi.

Mamin, “Kazakistan için Özbekistan, Güney Asya’ya, Özbekistan için Kazakistan ise Avrasya Ekonomik Birliği, Güney-Doğu Asya, Kafkaslar ve Avrupa piyasalarına çıkış demektir." şeklinde konuştu.

Forumun ardından, iki ülke arasında sanayi, altyapı, eczacılık, tarım, bankacılık ve diğer alanlarda iş birliğini öngören toplam tutarı 500 milyon dolarlık 52 anlaşmaya imza atıldı.

İki ülkenin üretim ve yatırım imkanlarının da sergilendiği forumun ardından iki ülke iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.