Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) kurumsal girişim sermaye kolu OTAM Ventures’u otomotiv teknolojilerindeki yenilikleri değerlendirmeye ve yatırım yapmaya odaklanmayı sağlamak, mobilite çözümleri sunan erken aşama start-up'lara yatırım hedefiyle hayata geçirdi.

"SERMAYE DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, OTAM bünyesinde kurulan OTAM Ventures ile otomotiv sektöründeki bilgi birikimlerini, deneyimlerini, networklerini yeni teknolojiler, iş modelleri sunan start-up'lar ile buluşturmayı, söz konusu oluşumlara sermaye desteği vererek gelişimlerine katkı sağlamayı ve daha büyük katma değerler elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de kurumsal girişim sermaye kolunu kuran 27 şirketin olduğu bilgisini paylaşan Özcan, söz konusu sayısının halihazırda otomotiv sektöründe çok az olduğunu, sektörde ilk 5 ve genel kategoride ilk 30 firma arasına girdiklerini ifade etti.

"ŞİRKETLERİN GELECEĞİNE YÖN VERMEYİ HEDEFLİYORUZ"

OTAM Ventures ile erken aşama start-up'lara yatırım yapmayı planladıklarını belirten Özcan, "Dünyadaki yeni ekonomik düzen, teknoloji ve inovasyon temelinde yükseliyor. En değerli kaynak artık yeni bilgi ve bu bilgiyi yeni teknolojilerle buluşturacak oluşumlar. OTAM Ventures ile OTAM’ın sermaye desteğini bu oluşumlara sağlamak ve OTAM’ın otomotiv sektöründeki bilgi birikimi, deneyimini ve networkunü bu oluşumlarda buluşturmak istiyoruz. Böylelikle hem OTAM yetkinliklerini dönüşen teknolojiler doğrultusunda artırırken hem de yenilikçi startupların başarılı olmalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yatırım yaptığımız startupa, ürünlerinin ticarileşmesinde, kanal ortaklıkları kurulmasında, müşteri bulunmasında, sektörel bilgi birikiminin paylaşılmasında katkıda bulunmayı ve en önemlisi stratejik bir ortak olarak şirketlerin geleceğine yön vermeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sektördeki mobilite çözümüne odaklanacaklarını dile getiren Özcan, önceliklerinin İTÜ Çekirdek ve Otomotiv İhracatçılar Birliği (OİB)’nin iş birliğiyle otomotiv özelinde geliştirilen girişimcilerin yanı sıra, TOSB İnovasyon Merkezi ve Bilişim Vadisi gibi merkezlerin değerlendirmelerinden geçmiş başarılı girişimciler olduğunu söyledi.

"ÜÇ FİRMAYLA GÖRÜŞMELERE BAŞLADIK"

Otomotiv endüstrisinin dönüşümünde aktif görev almak istediklerini ifade eden Özcan, "OİB (Otomotiv İhracatçlar Birliği), OSD (Otomotiv Sanayi Derneği), TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) ve İTÜ Vakfı’nın ortak iştirakı olarak kurulan OTAM, 2018 yılında da yüzde 100 İTÜ Vakfı şirketi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 2018'de yaptığımız modernleşme yatırımının ardından 3 vardiya hizmet vermeye başlamıştık. Bu dönem içerisinde ciromuzu 5 katına çıkarmayı başardık. Şimdi sıra bu büyümenin yanında, kurumsal girişim sermaye kolumuzu da kurarak otomotivdeki dönüşümde aktif rol oynamak. İlgili start-up'lara yatırım yaparak gerek firma olarak yetkinliklerimizi artırmayı gerekse yenilikçi girişimlerin başarılı olmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu. 

Özcan ayrıca, bu doğrultuda üç teknolojik girişim ile görüşmelere başladıklarını da sözlerine ekledi.