Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş, pandemiye rağmen Macar firmalarının başta medikal sektörü olmak üzere farklı sektörlerdeki yatırım ve iş birliği yapmak amacıyla Türkiye'yi tercih ettiğini dile getirdi.

"AB ÜLKELERİ ARASINDA EN YAKINI MACARİSTAN"

Türkiye ile Macaristan arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkilerin artması ticarete de olumlu olarak etki ederken, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) üyelerinden Macaristan, 2015 yılından beri Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) aracılığıyla şirketleri destekliyor. 

Macaristan'ın AB ülkeleri arasında Türkiye'ye en yakın ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken HEPA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Aktaş, kurum olarak iş olanağı sunmak adına  aracı oldukları Macar firma sayısının yıllık bazda 100'den fazla olduğunu, 2019'daki rekor seviye olan 136'ya ulaştıklarını ve 2020'de pandemiye rağmen yaklaşık 100 şirkete aracılık ettiklerini söyledi.

"BAZI FİRMALAR YATIRIM İÇİN DÜĞMEYE BASTI"

Macaristan'ın Türkiye'nin sağlık sistemini çok gelişmiş olarak gördüğünü, Macaristan Büyükelçiliği iş birliğiyle çalışarak zor dönemde Macar medikal firmalarını Türkiye'ye getirmeyi başardıklarını ifade eden Aktaş, bazı firmaların Türkiye'de yatırım hazırlığında olduğunu belirtti. 

Aktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara istinaden, ilerleyen günlerde olumlu gelişmelerin olabileceği müjdesini verdi.

Benzer şekilde ülkenin de her alanda yatırım beklediğini, Macaristan Başbakanı Viktor Orban hükümetinin, pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz yansımaları hafifletmek adına yurt dışında yatırım gerçekleştirecek şirketlere HEPA önderliğinde destek programı açıkladığı bilgisini verdi.

AB PAZARINA ULAŞIMA OLANAK SAĞLIYOR

Ülkenin cazip bir yatırım merkezi olduğuna, yüzde 9 ile en düşük kurumlar vergisi bulunduğunu anımsatan Aktaş, "Avrupa'nın tam ortasında düz bir ülke olarak konumlanıyor. 450 milyonluk AB pazarı ve AB'nin serbest ticaret anlaşmalarının olduğu ülkelere de kolay mal satma olanağı tanıyor. Toplam üretiminin yüzde 1,5'i medikal kaynaklı ve ülke 100 yıldan fazla bir medikal bilgisi mazisine sahip. Başkent Budapeşte'nin yanı sıra Szeged, Peç ve Debrecen üniversitelerinde dünya standartlarının üzerinde tıbbi eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Günümüzde Macaristan'da 150'yi aşkın şirket tıbbi alanda ihracat yapıyor. Ülkenin toplam ihracatının yüzde 5'lik kısmı, medikal ürünlerden meydana geliyor." dedi.

HEPA'nın Türkiye'deki İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir ofisleri ile yurt dışı ofisleri vasıtasıyla Macaristan ve bölgeler arasında köprü vazifesi gördüğünü kaydeden Aktaş, Macaristan ihracat stratejisinin, 2030 yılına kadar KOBİ'lerin toplam ihracattaki payını yüzde 50 artırmak olduğunun altını çizdi.

"TÜRK ŞİRKETLERİNE DESTEK OLUYORUZ"

Türk şirketlerini Macaristan'a fuarlara götürdüklerini, Macar firmalara da Türkiye'de distribütör bulmaları konusunda destek verdiklerini belirten Aktaş, portföylerinde bulunan firma ve sektörlerde iş birliği yapmak isteyen Türk firmalarının HEPA Türkiye ofisleriyle iletişime geçebileceklerini de sözlerine ekledi. (AA)