Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile hayata geçirilen "Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi", bölgesel kalkınma ile yeni ekosistem oluştururken, toplam 41,8 milyon lira bütçeli iki etaplı projeyle 7 bin 500 Şanlıurfalı gence istihdam kapısı aralamış oldu.

"6 FABRİKA DAHA FAALİYETELERİNE BAŞLAYACAK"

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programın meyvelerini verdiğini söyleyerek  "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı meyvelerini veriyor. Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile yeni bir ekosistem oluşturduk. 13 fabrika üretime başladı, 6 fabrika yolda. Ülkemizin en genç ili Şanlıurfa'mızda istihdam oluştururken ihracata da kapı aralıyoruz." dedi.

 

Bakanlığın açıklaması doğrultusunda, 2 yılda tamamlanan projenin ilk etabı, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneğinin ortaklığında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında verilen desteklerle hayata geçirilirken, 23 milyon TL'ye mal oldu ve projenin 15,5 milyon TL'si Bakanlık tarafından karşılandı.

PANDEMİYE KARŞIN 1.700 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ

Şanlıurfa OSB ikinci kısımda 13 fabrika binasının yanı sıra yan ürünlerin tedariki için de 7 işlik yapılırken, fabrikalar şehir dışından gelen 7 firmaya belli istihdam taahhütleri karşılığında verildi.

Fabrikalar 2019 yıl sonunda faaliyet geçerken, pandemiye rağmen toplamda bin 700 kişi istihdam edildi ve kadın istihdamı yüzde 25 oldu.

Ayakkabı imalat kapasiteleri yıllık 10 milyon çifte yükselirken, üretimin 5 milyon çiftine yakınının ise direkt olarak ihracatı gerçekleştiriliyor.

Fabrikaların tam kapasite üretime geçmesiyle birlikte çalışan sayısının 3 bine, kadın istihdamının da yüzde 40'a ulaşması öngörülüyor.

YENİ FİRMALAR SIRAYA GİRDİ

Projenin başarıyla sonuçlanmasından sonra şehirde yeni bir ekosistem oluşmaya başladığı belirtildi.

Sektörün en büyük taban imalatçılarından biri, İstanbul'daki üretimini Şanlıurfa'ya taşıma kararı alırken, üretime geçen firmada orta vadede bin yeni istihdam hedefliyor.

Sektörün ihtiyaç duyduğu ham madde ihtiyacının Şanlıurfa'da karşılanması için de bir işletme, 40 milyon TL'lik suni deri üretim tesisi yatırımı için OSB'den yer tahsisi sürecini başlattı. (AA)