Dünyanın en yaygın üçüncü hastalığı olarak bilinen, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre her 7 kişiden 1’inde görülen migren tedavisinde kullanılmak üzere bir cihaz geliştirildi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Ali Veysel Özden ve BAU Mekatronik ve MBA bölümü mezunu Ali Can Erk’in geliştirdiği Vagustim, Türkiye’nin önde gelen girişimcilik yarışmalarından biri olan İTÜ Çekirdek Big Bang’de 400 bin TL’lik ödüle layık görüldü.

BAUTTO (Bahçeşehir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından desteklenen proje, vücuttan fizyolojik bilgileri toplayarak kişiye özel bir tedavi yöntemi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca söz konusu cihaz sayesinde migren haricinde strese bağlı uyku bozukluğu, mide-bağırsak sorunları benzeri hastalıkların tedavisinde de kullanılacak. 

YAPAY ZEKA İLE DESTEKLENİYOR, BLUETOOTH İLE KONTROL EDİLEBİLİYOR

Mobil uygulama üzerinden Bluetooth ile yönetilebilen ve yapay zeka ile desteklenen cihaz, kulaktaki vagus sinirini elektiriksel olarak uyarıyor. Akıllı bileklik sayesinde vücuttan fizyolojik datalar alan mobil uygulama, bu dataları kullanıcı datalarıyla birleştirerek kişiye özel bir tedavi sunuyor. 

Amerika Migren Vakfı’na göre migren ağrılarının yaklaşık yüzde 70’inin stres kaynaklı olduğunu dile getiren Ali Can Erk, cihazın amacının vagus sinirini elektriksel olarak uyararak parasempatik aktiviteleri fazlalaştırarak otonom sinir sistemini disfonksiyonunu yok etmek ve buna paralel migrenin oluşmasını önlemek olduğunu belirtti.

Dr. Ali Veysel Özden ise sertifikasyon sürecinin ardından seri üretime başlayacaklarını kaydederek, Vagustim ile stres faktörlerinin vücutta oluşturduğu etkiyi engelleyerek bağlantılı problemi yok etmek amacında olduklarını söyledi. 

Özden, “Tam manasıyla henüz tedavisi bulunamayan migren, dünyada 1 milyarı aşkın insanın hayatını doğrudan etkiliyor. Biz Vagustim ile milyonlarca insanın derdine deva bulabileceğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu.