Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iki bakanlık arasında gerçekleştirilen “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü”nü imzaladı. Söz konusu protokolle, sanayi sektöründe yaşanan hızlı dönüşümler yerinde tespit edilerek, bunların eğitime adaptasyonu sağlanacak.

"VERİMLİLİK VE REKABET AVANTAJI SAĞLIYOR"

İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, nitelikli insan kaynağının güçlü sanayinin vazgeçilmezi olduğunun altını çizdi. OSB'lerin sanayicilere yatırım konusunda büyük kolaylıklar sağladığına dikkat çeken Varank, "Sanayicinin ihtiyaç duyduğu altyapılar en sağlıklı şekilde bu bölgelerimiz aracılığıyla karşılanıyor. OSB’ler sadece sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor oluşturdukları kümelenme anlayışı ile ciddi bir verimlilik ve rekabet avantajı da sağlıyor." dedi.

Bakanlık olarak söz konusu bölgelere verdikleri desteklerden bahseden Varank, bedelsiz arsa tahsisi, düşük faizli uzun vadeli kredi gibi önemli destekler sunduklarını ve bugün itibarıyla Türkiye'deki OSB adedinin 327'ye ulaştığını belirtti. OSB'si bulunmayan şehrin kalmadığını ifade eden Varank, altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime geçen OSB’lerdeki doluluk oranlarının yüzde 83’lere ulaştığını dile getirdi.

OSB’lerin aynı zamanda istihdam konusundaki önemine de değinen Varank, "Şu an için 2.2 milyon vatandaşımıza doğrudan ekmek kapısı olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna kadar 2.5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin ihtiyaç duyduğu yetkinlikteki insan kaynağının yetiştirilmesi ülkemiz için büyük bir önem arz ediyor." diye konuştu.

"CİDDİ TEŞVİKLERLE İSTİHDAMI GELİŞTİRECEĞİZ"

Dijital dönüşüm ile beraber aranan işgücü yetkinliklerinin hızla değişime uğradığını söyleyen Bakan Varank, "Yapılan araştırmalar, mevcut mesleklerin yüzde 30’unun önümüzdeki 15 yılda ya yok olacağını ya da büyük değişimler geçireceğini ortaya koyuyor. İşte bu sebeple günümüz işgücü yetkinlikleri dinamik olmak zorunda. İnsan kaynağımızı dijital dönüşüme hazırlamak için KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla destekler sunuyoruz. Kadın ve genç iş gücünün dinamizmini sağlamak üzere Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla destekler veriyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve TEKNOFEST’le evlatlarımızı geleceğin teknoloji alanlarına hazırlıyoruz." dedi.

Milli Eğtim Bakanlığı ile başlattıkları yeni projeleriyle ilgili bilgiler veren Varank, sanayide yaşanan hızlı dönüşümler yerinde tespit ederek eğitime hızlı bir şekilde adapte etmeyi hedeflediklerini ve sanayi sektörünün nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayarak verilecek ciddi teşviklerle de istihdamı geliştireceklerini kaydetti.

TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI TKYD 11. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

"OSB'LERDE MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI YAYGINLAŞTIRILACAK"

Mesleki Eğitim Merkezlerinin, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları olarak yeniden yapılandırıldığını, bu sayede Mesleki Eğitim Merkezlerinin istihdam noktasındaki öneminin daha da arttığını belirten Varank, sözlerine şöyle devam etti: 

"Mesleki Eğitim Merkezlerini OSB’ler içerisinde konumlandırarak eğitimle sanayi arasındaki koordinasyonu daha yakından temin etmiş olacağız. 77 ildeki 251 organize sanayi bölgesi ile 4 ildeki 4 sanayi sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşecek. Bu sayede OSB’lerde Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulamaları yaygınlaştırılacak. Eğitim-öğretim ve belgelendirme faaliyetlerine katılım artırılacak." 

"BİR DEVRİM YAŞANACAK"

Konuyla ilgili olarak konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, halihazırda mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, protokolle birlikte 25 bin öğrenciyi daha dahil edeceklerini, ancak ortaokul mezunu olmanın yeterli olduğu bu merkezlerde yaş sınırlamasının olmadığını dile getirdi.

Türkiye'de genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından birinin Mesleki Eğitim Merkezleri olduğunu bildiren Özer, "Mesleki Eğitim Merkezi'ne devam eden öğrenciye işletme en az 3'te 1'i kadar ücret veriyor” diyen Özer, “Bunun tamamını artık devlet üstlenecek. İşveren artık bu asgari ücretin 3'te 1'iyle ilgili hiçbir yükümlülüğe sahip olmayacak. Ayrıca üçüncü yılın sonunda kalfa olan Mesleki Eğitim Merkezleri öğrencileri asgari ücretin yarısını alacak. İnşallah Meclis'te bu 3308 sayılı yasada bu değişiklik yapıldığı zaman Mesleki Eğitim Merkezlerinde inanılmaz bir devrim yaşanacak." diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmalar sonrasında Bakanlar Varank ile Özer, OSB'de yer alan İTOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri Atölyeleri'ni ziyaret ederek, öğrencilerle birlikte kaynak yaptı.

İki Bakan, son olarak İTOSB Mesleki Eğitim Merkezi irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi. (AA)