Çin’in başlattığı, yeni ipek yolu projesinde, ne olacağımıza biz karar vereceğiz, diyen Zelyut, yeni bir dünya kurulduğunu, değişimden kopanların, oyundan da kopacağı mesajını veriyor. Zelyut, kur şoku olayının, KOBİ’ye artık, ara malını ithal etmemelisin, dersi verdiğini anlatıyor.

Değişen ekonomik stratejilere ve günden güne değerlenen Çin’e karşı sergileyeceğimiz tutumun Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığına işaret eden, Avrasya Yatırım Şirketi Stratejisti Zelyut, ST Endüstri Radyo’da Can Karadut’un, hazırlayıp sunduğu, İhracat’ın Yol Haritası programının stüdyo konuğu oldu.

1990’da Berlin duvarı yıkıldıktan sonra, ABD-Rusya’dan oluşan iki kutuplu, bir yapı kurulduğunu söyleyen Zelyut, Rusya’nın, Suriye ile tarihinde ilk kez sıcak denizlere kavuştuğuna dikkat çekti. 
İki kutuplu dünyanın ve yapının kendi aralarındaki siyasi ve ticari hamlelerin, aynı zamanda ekonomiyi de belirlediğine işaret eden Zelyut, “Denklem pozitif yöne evrilmişse, KOBİ’lerimiz de o yöne yelkenlerini çevirecekler. İlk etapta Çin’e, Hindistan’a mal satamayabilirseniz, maliyet avantajından dolayı, ama teknoloji transfer edebilirsiniz” sözleriyle, oyunun kuralının değiştiğini vurguladı.

Avrasya Yatırım Stratejisti Evren Devrim Zelyut, şu anda bir ekonomi mücadelesi verirken, Türkiye’nin yanında, Çin, Rusya, İran’ın olduğunu ve ekonominin de yeni odağının burası olduğunu belirtiyor.  Çin’in üretimini AB’ye, AB’nin ABD’ye sattığına değinen Zelyut, Türkiye’nin de üretimini AB’ye sattığına dikkat çekti. ABD’yi yok saymadan, ama çok da gözümüzde büyütmeden yeni stratejiler yapılması önerisinde bulundu.

“Bir devir kapandı. Nedir o: Hammaddesini yurtdışından alanlar ayakta kalamayacak.” Diyen Zelyut, pazar olarak kendini sadece AB’ye Batı’ya endeksleyenlerin de zor duruma düşeceği tespitini yapıyor.
Zelyut’un, mevcut şartlarda KOBİ’lere sunduğu reçete ise şöyle:

“O halde bugün bir KOBİ’nin ayakta kalabilmesi için pazar çeşitliliğine gitmesi gerekiyor. Ve Almanya, Hollanda’ya yaptığımız ziyaretin iki katını Avrasya’ya yapmamız gerekiyor. İlk etapta, maliyet avantajından dolayı satış yapılamasa da, teknoloji transfer edilmeli.”