Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Mehmet Akkaş, 2020 yılında Kayseri'den Özbekistan'a 15 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.

Özbekistan İhracatçılar Birliği Başkanı Muhtar Umarov başkanlığındaki heyet, KAYSO'yu ziyaret etti.

Karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasındaki ilişkiyi daha üst seviyelere taşıma gayretinde olacaklarını söyleyen Akkaş, Kayseri'den 2020 yılında Özbekistan'a 15 milyon dolar civarında ihracat ve 25 milyon dolar civarında da ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Akkaş, “Kayseri'den 20 firmamız Özbekistan'a ihracat yapıyor. İhraç edilen ürünler arasında elektrikli ev aletleri, mobilya, kablo ve çelik tel ilk sıralarda yer alıyor.” dedi.

Kayseri ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmini çok daha yukarılara çıkaracak potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Akkaş, ikili ilişkilerle işbirliğinin artacağını ifade etti.

Kayseri'nin mobilya üretimindeki potansiyeline ilişkin de bilgi veren Akkaş, şehirde irili ufaklı 4 bin civarında mobilya üreticisi olduğunu ve bu işletmelerin yaklaşık 90 bin kişiyi istihdam ettiğini bildirdi. 

“TÜRK İŞ ADAMLARINA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Özbekistan İhracatçılar Birliği Başkanı Muhtar Umarov da konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Umarov, iki ülke arasında 5 milyar dolarlık ticaret hedefi konulduğunu ancak 2,4 milyar dolar olan ticaret hacminin  pandemiden dolayı 2,1 milyar dolara düşmüş olduğunu aktardı.

Umarov, “Biz bu hedefi gerçekleştirmek adına mobilya sektöründe faaliyet gösteren 15 iş adamıyla bu ziyareti yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Özbekistan'da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Umarov,"Özbekistan, Asya'nın merkezinde bir ülke. Çin'e 140 kilometre mesafedeyiz. Pakistan'a demir yolları inşaatımız devam ediyor. Dolayısıyla diğer ülkelerle ticaret yapmak için Özbekistan'ı bir koridor olarak kullanabilirsiniz.” dedi.

Kayseri mobilyasının tasarım ve kalitesini çok beğendiklerini belirten Umarov, Türk iş adamlarını ülkelerinde yatırım ve üretim yapmaya davet ettiklerini belirtti.