Kaynak işleminin ortaya çıkışının aslında insanlığın var oluşu kadar eski bir tarihe sahip olduğu söylenebilir. Yani tarihi Tunç Çağı’na, Avrupa ve Orta Doğu’da ise Demir Çağı’na kadar uzanır. Çünkü maden çağına geçilmesi ile birlikte insanlığın üretimi artmış ve yeni yapılar meydana getirilmeye başlanmıştır. İnsanların üretim aşamasında eklemeler yapabilmesi için bazı işlemler gerekmiştir. Bu ihtiyaçlar sonucunda da insanlar tarafından kaynak yapma işlemi keşfedilmiştir.

Günümüzde ise bu işlemin önemi eskiye oranla daha fazla önem kazanmıştır. Teknoloji ve sanayinin ilerlemesiyle birlikte insanların ihtiyaçları değişmiştir. Büyük binaların, büyük araçların,  gemilerin, uçakların ortaya çıkmasıyla bu işlemin önemi hayatımızda daha büyük bir yer kaplamaya başlamıştır.

KAYNAK İŞLEMİNİN AMACI

Amacına göre iki farklı kaynak işlemi vardır:

  • Birleştirme amacıyla yapılan işlem
  • Dolgu amacıyla yapılan işlem

Birleştirme işlemi genel olarak metal veya termo plastik yani ısıtıldıklarında yumuşayan soğutulduklarında ise yeniden sertleşen malzemeler üzerinde uygulanır. Bu usulde çoğunlukla üzerinde çalışılan parçalarının kaynak yapılacak kısmı eritilir ve bu kısma dolgu malzemesi eklenir. Bunların ardından ek yeri soğutulur ve sertleşmesi sağlanır. Bazı durumlarda ısı ile birleştirme işleminin basınç altında yapılması gerekir. Bu yöntem bazı malzemelerde fark gösterir. Bu malzemeler ise lehim ve sert lehim olan malzemelerdir. Lehim ve sert lehim malzemeleri ile yapılan birleştirme işleminde başka malzemelere göre birleştirme düşük erime noktalarında ve çalışma parçaları erimeden oluşur.

SAĞLIKLI KAYNAK VE KALİTELİ YAPMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • İlk olarak kullanılacak olan malzemeye göre uygun kaynak yönteminin seçiminin iyi yapılması gerekir. Çünkü yanlış yöntem kullanımı ileride büyük sorunların yaşanmasına sebep olabilir.
  • Kullanılacak olan makinenin amper ayarını doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi takdirde elektrik konusunda sorun yaşanır ve makine arızalanmasına sebep olabilir. Bu da hem maddi hem de zaman konusunda kullanıcıyı olumsuz etkiler.
  • Makine seçimi doğru çapılmalıdır. Yani yeterli amper düzeyi olan ve ısınma problemi olmayan bir makine seçilmelidir.
  • İşlemin yapılacağı parçanın temizliği yapılmalıdır.
  • İşlem esnasında koruyu gözlükler kullanılmadır. Bu gözlükler renkli koruyucu camlara sahip olmalıdır. Gözlük olmadığı durumda renkli camlara sahip koruyu kullanılmadır.
  • Yanıcı ve parlayıcı maddelerin bulunduğu ortamlarda ve özellikle bu maddelere yakın kısımlara bu işlem yapılmamalıdır.
  • Zemini yanmayan türden bir malzemeden olması sağlanmalıdır.
  • İşlemin yapıldığı alanda yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır.
  • İşlem yapılırken koruyucu önlemler kesinlikle alınmalıdır. Kaynakçı gözlüğü, maskesi, eldiveni, kolluğu, deri önlüğü vs. giyilmeli ve kaynak yapılan yerde iyi bir emiş sistemiyle çıkan dumanın bölgeden uzaklaştırılması sağlanmalıdır.