Kadın Kooperatiflerini entegre ederek doğal ve yöresel ürünleri alıcıyla buluşturan kadınlarınelinden.com’un Kurucu Ortağı Hande Dumrul, ST Endüstri Radyo’da Cem Karatay’ın hazırlayıp sunduğu Kadın Girişimciler programının konuğu oldu.

Büyük şehirlerde yaşayan tüketici ile kırsalda yaşayan kadın üreticiyi bir araya getirmeyi amaçlayan kadınlarınelinden.com’da, salçadan turşuya erişteden reçele 50’den fazla ürün bulunuyor.

120 KADINA İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Sabancı Üniversitesi Collaboration Space bünyesindeki SUASSET fonu bütçesinden aldıkları hibe sayesinde kadınlarınelinden.com’u hayata geçirdiklerini kaydeden Dumrul, söz konusu fona iyi bir girişimcilik fikri olan herkesin başvurabileceğini dile getirdi.

KAGİDER ile olan iş birliklerinden bahseden Dumrul, “KAGİDER, 15. yılı dolayısıyla ‘Proje 15’ kapsamında Türkiye’nin her yerinden yaklaşık 150 kadını bir araya getirerek eğitime aldı. Eğitim sonunda seçilen 15 projeden birisi olduk. Bize 6 aylık mentörlük eğitimi verecekler.” diye konuştu.

Zonguldak Devrek ve Hatay Defne kooperatifleriyle çalıştıklarını, bunların arasına Ankara Polatlı’nın da katılacağını belirten Dumrul, böylece 120 kadına istihdam sağlayacak noktaya geleceklerini ifade etti.  

KADIN KOOPERATİFLERİ DENETLENEBİLİYOR

Bakanlık bünyesinde denetlenebiliyor oldukları için kooperatifleri tercih ettiklerini dile getiren Dumrul, bireysel olarak evde üretim yapan birçok kadının bulunduğunu ancak gıdada evdeki üreticinin denetlenebilirliğinin olmadığını söyledi ve ekledi: “Önerim, 7 kadın bir araya gelsin ve bir kooperatif kursun.”

Devlet politikalarının teşvik eder ve eşit fırsat sunar halde olması gerektiğini belirten Dumrul, pozitif ayrımcılık değil iki cinsin de fırsatlara eşit bir şekilde erişebildiği bir düzen olması, ayrıca şirketlerin orta ve üst düzey yönetici kadrolarında daha fazla kadın istihdam etmeleri gerekliliğine vurgu yaptı.&

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİN ÜÇ ALTIN KURALI

Kadın girişimcilerin projelerini hayata geçirirken iyi bir ekip, iyi bir planlama ve iyi bir fikir olmak üzere üç ana unsurun bir arada olması gerektiğini belirten Dumrul, ama paranın da doğru bir şekilde kullanılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Dumrul, Türkiye’de kadın girişimci sayısının geçmişe göre arttığını, bugün kadınların girişimcilikte daha aktif olduğunu ancak yüzde 8’lik kadın girişimci oranının çok az olduğunu söyledi.