ANKARA (AA) – Yüzde 18,1 ile en yüksek işsizlik oranı, geçen yıl Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "2018 iş gücü İstatistikleri " sonuçlarını açıkladı.

İşsizlik oranı TÜİK'in, Türkiye'yi 12 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl en yüksek bölge yüzde 18,1 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 6,2 ile en düşük bölge Doğu Karadeniz olarak belirlendi.
İşsizlik oranı, Türkiye'nin 26 bölgeye ayrıldığı istatistiklerde ise en yüksek bölge yüzde 25 ile " Batman, Mardin, Siirt Şırnak" oldu. Yüzde 21,5 ile bunu " Muş, Van,  Hakkâri, Bitlis," bölgesi takip etti. En düşük işsizlik oranının olduğu bölge ise yüzde 5,1 ile " Çankırı, Kastamonu,  Sinop" olarak kayıtlara geçti.

Yüzde 55,3 ile en yüksek istihdam oranı " Edirne, Tekirdağ, Kırklareli" bölgesinde kaydedildi. Yüzde 53,7 ile bunu " Çankırı, Kastamonu, Sinop" bölgesi izledi. Yüzde 30,5 ile en düşük istihdam oranı " Batman, Mardin, Siirt, Şırnak" bölgesinde tespit edildi.

Yüzde 59,7 ile iş gücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge " Edirne, Tekirdağ,  Kırklareli" oldu. Yüzde 57,4 ile bunu "İstanbul" bölgesi takip etti. 
Yüzde 40,7 ile en düşük iş gücüne katılma oranı " Batman, Mardin, Siirt Şırnak" ve yüzde 46,8 ile " Adıyaman, Gaziantep,  Kilis" bölgelerinde kayıtlara geçti.

İSTİHDAM EDİLENLERİN SEKTÖREL DAĞILIMLARI

Tarım sektörünün payının, istihdam edilenler içinde en yüksek olduğu bölge yüzde 53,5 ile "Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan", yüzde 1,2 ile en düşük olduğu bölge "İstanbul" oldu.
Yüzde 40,8 ile sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payının en yüksek gerçekleştiği bölge " Eskişehir, Bursa, Bilecik" olarak kaydedilirken, yüzde 35,8 ile bunu "Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Yalova", yüzde 35,3 ile " Edirne, Tekirdağ, Kırklareli" bölgeleri izledi. Yüzde 11,6 ile sanayi sektörünün payının en düşük olduğu bölge ise " Erzincan, Erzurum,  Bayburt" olarak belirlendi.
Hizmet sektöründe istihdam edilenler içinde yüzde 72,8 ile payının en yüksek olduğu bölge Ankara, yüzde 32,7 ile en düşük olduğu bölge "Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan" oldu.

EĞİTİM DURUMUNA GÖRE İŞSİZLİK

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de okuma yazma bilmeyenler arasındaki işsizlik oranı yüzde 5,8 olarak kaydedildi. Okul bitirmeyen fakat okuma yazma bilen işsizlik oranı yüzde 11,5,yüzde 8,5 ilkokul mezunları, ortaokul, ilköğretim ve orta dengi meslek okullarından mezun olanların yüzde 12,3, yüzde 13,1 genel lise mezunları, meslek lisesi mezunlarının yüzde 11,4, fakülte ve yüksekokul mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 12,4 olarak belirlendi.