Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında mevzuatların yeterli olmadığını ve geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Elatek Kauçuk İş Güvenliği Uzmanı Çevre Mühendisi Nurgül Çevik Topak, iş güvenliği uzmanları olarak bazı konulara çözüm bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Özellikle son iki yıldır farkındalıkla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü söz konusu çalışmaların sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Topak, firmalarında yasal mevzuat kapsamında çalışmaların eksiksiz olarak yapıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösterdiğimiz için WCM (World Class Manufacturing-Dünya Klasında Üretim Sistemi) kapsamında da iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarımız bulunuyor. Çalışanların eğitimi, risk analizleri ve kurul toplantıları gibi yasal mevzuatların gereklilikleri dışında kaza analizleri, üretim iyileştirmeleri ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz.”

“İSG, YAŞAYAN BİR SÜREÇ”

Firmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda en çok çalışanlarının önyargılı yaklaşımlarını kırmakta zorlandıklarını ifade eden Topak, “Çalışanlarımız İSG kapsamında uyulması gereken kurallara zorunluluk olduğu için uyuyordu. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle bu çalışmaları onların sağlık ve güvenliği için yaptığımızı anlatmaya çalıştık. Piramidin en üstünden en altına bunu yaymaya, kapsamını genişletme çabalarımız devam ediyor. Yaptıkları her şeyi kendileri için yaptıklarının farkında olmalarını istiyoruz. Sonuçta bunun yaşayan bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Bu süreçte yol kat ettik, ancak daha yolumuzun çok uzun olduğu kanısındayım. Biz bu yolda hep birlikte yürüyeceğiz.” diye konuştu.

Topak, Türkiye’de İSG ilgili farkındalığı artırmaya yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılabileceğini dile getirerek, “İnsanların zamanının büyük bir kısmının yolda geçtiği gerçeğinden hareketle, özellikle radyo kanallarındaki yayınlarla, billboardlar, yol kenarlarındaki afişlerle, açık hava reklamlarıyla bu konunun önemine vurgu yapılabilir. Ayrıca halka açık alanlar AVM, market, pazaryeri gibi yerlerde görselliğin ön planda olduğu çalışmalar yapılabilir. Ek olarak, televizyonda kamu spotu olarak reklam serileri yayınlanabilir. Özellikle yazılı ve görsel medyada önemli iş kazalarına, kazaların çıkış nedenlerine, bu kazaların oranlarının yer aldığı eğitici programlar ve belgeseller yayınlanabilir.”