Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı (İSGÜM) tarafından yürütülen 2016-2018 yılları İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesi (İSGAP) çalışmaları tamamlandı. 

İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan İSGAP Projesi çerçevesinde, örtü altı yetiştiriciliği (seracılık), plastik, boya üretimi, seramik ile ağaç ürünleri imalatı sektörlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olan risklerin belirlenmesi hedeflendi. Toplam dokuz ilde gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde toplanan bilgiler ile bir rehber hazırlanacak. 

PROJE 2 MİLYON TL BÜTÇE İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Erol Tekçe, 2 milyon TL bütçe ile hayata geçirdikleri projenin sonuçlarını şöyle anlattı: “9 ilde, 5 sektörde, 56 firma ile 2 bin 667 adet iş hijyeni, fiziksel, kimyasal sektörler dalında ölçümlerin yanı sıra 604 sağlık taraması gerçekleştirildi. Söz konusu taramalar çerçevesinde 5 bin 778 çalışana işitme testi, bin 482 çalışana da toksikoloji testi yapıldı.” 

Tekçe, ziyaret edilen illerde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarına eğitimler sunulduğunu kaydederek, konuyla ilgili beş sektörü kapsayan bir rehber hazırlanacağını ifade etti.

İSGAP İLE 56 İŞLETMEDE RİSK ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLDÜ

Proje kapsamında 56 işletmede risk envanteri çalışmalarından iş hijyeni fiziksel ve kimyasal ölçüm ile analizlere, çalışan sağlık taramalarından kişisel koruyucu donanım çalışmaları yapıldı.

Saha çalışmaları sonucunda örtü altı yetiştiriciliği, plastik, boya, seramik ve ağaç ürünleri imalatı sektörlerine yönelik rehberler hazırlandı. İSGAP Sektör Eğitimleri çerçevesinde toplam 10 eğitim düzenlendi.