Bu konuların içerisinde az ya da çok psikolojiye de değindik. Fakat yaşadığımız Dünya da sürekli artan mesaj ve bilgi bombardımanı, iş bilgisi yanında iş psikolojisinin gerekliliğini ortaya çıkardı.

Psikolojimizin iş yaşantımızda oluşturduğu ağırlık öyle bir seviyedeki, piyasadaki her harekete kurgulu bir algı senaryomuz var. Artık psikolojimiz önümüzdeki en büyük engellerden biri. Bu nedenledir ki iş hayatındaki tüm bilgilerimizin psikolojiye göre uyumlu hale getirmeye başlamalıyız.

Buna bazı örnekler üzerinden konuşursak; döviz yukarı yönde yükseldiğinde, sanki ticaret durmuş gibi davranmamızı sağlayan psikolojinin işletmemizde oluşturduğu psikolojik hasarların ekonomik boyutu sizce ne kadardır?

Bilgiden değil de psikolojimizden dolayı iş yaşantımızda aldığımız kararların bize yansımaları nelerdir?

Yönetim alanın acaba nasıl bir psikolojik bir alan oluşuyor ve sistemimizi nasıl etkiliyor?

İş psikolojisi artık yeni bir alan ve çalışma sahası oluşturmuştur. 

Ülkemizde ne kadar büyük bir ihtiyaç haline geldiğini sahadaki çalışmalarda, insanlar da ki değişen davranışlar da ve bu psikolojiden dolayı kapanan şirketler de görmek mümkündür.

İş psikolojisinin yapış;
•    Çalışanların psikolojik yapıları
•    İşletmenin psikolojik yapısı
•    Piyasanın psikolojik yapısı
•    İşletmedeki sistemin psikolojik yapısı
•    Büyümenin psikolojik yapısı
•    İşletme sahiplerinin psikolojik yapısı

Bütün şirketlerin ve piyasaların bu kadar çok değişken olduğu bir ortamda psikolojiyle olan bağlantımızı doğru noktaya getirmek geleceğe daha sağlam ve büyüyen firmalar olmamızı sağlayacak ve küresel Dünyaya olan adaptasyonumuzu arttıracaktır.

Oğuz Çapar
İş Danışmanı ve Eğitmeni