Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ford ve Oyak'ın yeni ve stratejik yatırımlarına destek verecek. 

Alınan bilgiye göre, Oyak Sentetik Karbon Ürünleri Sanayi'nin Hatay'da karbon siyahı üretim tesisi ile Ford'un Kocaeli'de hayata geçireceği yeni nesil ticari araç ve batarya üretim tesisi yatırımlarına proje bazlı devlet yardımı verilecek.

DESTEĞİN AYRINTILARI NELER?

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararları ile proje bazlı devlet yardımının da ayrıntıları belli oldu.

Bu kapsamda Ford'un Kocaeli'de 6 senede tamamlanması planlanan yatırımı 1 Temmuz'da başlayacak ve yatırım öngörüldüğü sürede tamamlanamadığı takdirde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sürenin yarısı kadar daha ek süre tanıyabilecek.

Türü "ürün çeşitlendirme-tevsi" olarak belirlenen projede, sabit yatırım tutarının 20 milyar 501 milyon 205 bin 701 TL, ek istihdamın 3 bin, nitelikli personel sayısının ise 200 olacağı öngörülüyor.

Söz konusu yatırımın tamamlanmasıyla beraber, yılda 210 bin yeni nesil ticari araç ve 130 bin batarya üretiminin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Karar çerçevesinde proje; vergi indirimi, KDV istisnası, KDV iadesi, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, azami 250 milyon TL'lik nitelikli personel desteği, gümrük vergisi muafiyeti, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi desteklerden faydalanabilecek.

1 EYLÜL'DE BAŞLANACAK, 3 YILDA TAMAMLANACAK

Üretim lokasyonunun Hatay olduğu Oyak Sentetik Karbon Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yatırımı 1 Eylül'de başlayacak ve tesiste yılda 220 bin ton karbon siyahı üretimi yapılacak.

Söz konusu tarihten itibaren 3 yıl olacak yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde ise, Bakanlık tarafından sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.

Türü "kompe yeni yatırım" olarak belirlenen projede, sabit yatırım tutarının 1 milyar 874 milyon 138 bin 65 TL, ilave istihdamın 303 ve nitelikli personel sayısının 40 olması öngörülüyor.

Karar çerçevesinde proje; vergi indirimi, KDV istisnası, KDV iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, azami 40 milyon TL'lik nitelikli personel desteği ve işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 75 milyon TL'yi geçmemek koşuluyla, enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'sini içerecek enerji desteği gibi yardımlardan yararlanabilecek.

TAMAMLAMA VİZESİ VERİLECEK

Yatırımların tamamlanmasıyla beraber, firmalar tamamlama vizesi için Bakanlığa başvuracak ve yatırım yerlerinde yapılacak ekspertiz işlemi sonucunda tamamlama vizesi yapılacak.

Kamudan kaynaklanan nedenlerin dışında, yatırımların belirlenen süre zarfında gerçekleştirilememesi ve kararda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilememesi durumunda da yaptırım uygulanacak.(AA)