Edinilen bilgiye göre, Yeşil Mutabakat kapsamında AB ülkelerindeki ithalatçılar, satın alacakları ürünlere ilişkin karbon emisyon verilerini de üreticilerden talep edecek.

Bu durumda, Türkiye ve AB'ye ihracat yapan diğer ülkelerdeki firmalar satışa konu ürünlerinin karbon emisyonlarını belirlenen kriterlere göre hesaplayacak.

Karbon emisyon hesaplamalarını gerçekleştirmek firmaların kendi sorumluluğunda olacak. Firmalar, akredite olmuş platformlardan ve sürdürülebilirlik çevre danışmanlığı hizmeti alarak bu gereklilikleri yerine getirebilecek.

SEKTÖRLERDE UYUM GAYRETİ

Semtrio Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Danışmanlığı Genel Müdürü olan Bekir Çetin, basın mensuplarına, ihracatçı firmaların Yeşil Mutabakat'a ilişkin düzenlemelerin ticaretlerine finansal olarak nasıl yansıyacağını ve neler yapmaları gerektiğini araştırmaya başladığını belirtti.

İş stratejisini Yeşil Mutabakat'a uygun hale getirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek isteyen firmalardan yoğun talep aldıklarını söyleyen Çetin, şöyle devam etti:

"Firmaların birinci önceliği Yeşil Mutabakat'ın finansal etkilerini öngörebilmek için kurumsal karbon ayak izlerini hesaplamak oluyor. Karbon ayak izi hesaplaması için sadece bize başvuran firma sayısı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 200'den fazla artış gösterdi. Yeşil Mutabakat genelgesinin açıklanmasıyla sektörlerin ilgisinin daha da artmasını bekliyoruz."

Çetin, firmaların karbon azaltımı hedeflerini gerçekleştirebilmek amacıyla kendi içlerinde enerji verimlilik çalışmaları yaparak süreç iyileştirmelerine gittiğini ve tamamen yenilenebilir enerjiye geçerek mutabakat kapsamında emisyonlarını da azaltabildiğini söyledi. (AA)