Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi ile Balıkesir Marmara Adaları Bölgesinde 25 lokasyondan 95 basketbol sahası büyüklüğünde 40 bin metrekare hayalet ağ çıkarılacak. Söz konusu ağlar ile sucul ekosisteme önemli katkı sağlanması hedeflenirken ağların geri dönüştürülerek, ikincil plastik hammadde olarak ülke ekonomisine kazandırılması planlanıyor. 

 Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi, Temmuz 2020’de Şenmak Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci’nin girişimleri ile başladı. Dalgıçlar eşliğinde yapılan ön çalışmalar neticesinde tespit edilen 25 lokasyonda gerçekleştirilen projenin çalışmalarındaki tüm parametreleri ise Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından değerlendiriliyor. Doç. Dr. Dilek Türker, Su Ürünleri Mühendisi Abdulkadir Ünal, Dr. Ahmet Öztener, Uzman Biyolog Kadriye Zengin tarafından hazırlanan proje raporu ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan uygunluk onayı aldı.

Söz konusu projede çıkarılan ağların imha edilmesi yerine ikincil hammadde olarak sanayide kullanılması ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da “plastik nitelikli olan atıkların atık kodlarına uygun olarak ekonomiye tekrar kazandırılması” için projeye onay verirken,  Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi kapsamında çıkarılacak olan hayalet ağlar, geri dönüşüm firmalarında dönüştürülerek beyaz eşya üretiminde kullanılacak.

HER YIL 640 BİN TON HAYALET AĞLAR DENİZE TERK EDİLİYOR

Balıkçıların, avlanırken ağlarını deniz dibindeki kayalıklara takması sonucu denize bırakmak zorunda kaldığı hayalet ağlar uzun bir mesafe boyunca, yıllarca akıntıyla sürüklenerek ve önüne gelen her şeyi tam bir katil gibi avlayarak hareket ediyor. Küçük balıkları yakalayıp onların avcılarını da bölgeye çeken ağlar, köpek balıkları, deniz kuşları gibi her yıl milyonlarca hayvanı öldürmekten sorumlular. Hayalet ağlar, canlı mercanları dolaştırarak, resifleri boğarak ve resif ortamlarına parazitleri ve istilacı türleri çekerek daha fazla hasara neden oluyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre; her yıl 640 bin ton hayalet ağ denizlere giriyor ve 100 metrelik hayalet ağ, en az 300 deniz canlısının ölümüne sebep oluyor.

SUCUL EKOSİSTEM TEHDİT ALTINDA

Şenmak Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, sağlamlıkları ile öne çıkan ağların üretiminde kullanılan plastiklerin insan hayatının önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak üstün özellikleri sebebiyle insan hayatına değer katan plastiklerin yanlış ve bilinçsiz kullanılması sonucu çözünüp kaybolmasının uzun yıllar alabildiğine dikkat çekti. 

Semerci, bu durumda yapılması gerekenin, plastiğin çöp olmasının önüne geçmek olduğunu söyleyerek her geçen gün fakirleşen sualtı yaşama ve balıkçılık faaliyetlerine katkı sağlamak için yola çıktıklarını belirtti.
Balıkesir’in Marmara Adalar Bölgesindeki 25 noktadan hayalet ağları çıkararak sucul ekosisteme katkıda bulunacaklarını söyleyen Semerci, çıkarılacak ağ atıklarını atık olmaktan kurtarmak için geri dönüştürerek yeniden kullanımını sağlayacaklarını da belirtti.

Semerci, “Projemizle hem denize borcumuzu ödeyelim hem de örnek olalım istiyoruz. Marmara Adaları Yapay Resif Projemiz ile çıkaracağımız yaklaşık 40 bin metrekare ağ, bir geri dönüşüm tesisinde proses edilecek ve bir beyaz eşya üreticisinde işlenerek günlük yaşamımızın ayrılmaz parçaları olan beyaz eşyaya dönüşecek.” dedi.