Hatay’ın Samandağ ilçesinde, bir rüzgâr tribünü alev alarak yandı. Bir enerji firmasına ait Sebenoba Mahallesi’ndeki tribünün yangın nedeni bilinmiyor. Yapı ve sistemlerdeki olası yangınlara karşı ne yapılabileceğini, ST Endüstri Medya olarak, masaya yatırdık. 

YANGINA KARŞI SİSTEMLER

Konuyla ilgili bilgi aldığımız, Prüftechnik Bakım Teknolojisi, mekanik aksamdaki aşınmanın öngürelibilir olduğunu ifade ediyor.

Prüftechnik Bakım Teknolojisi yetkilileri, Rüzgar Türbinlerinde mekanik nedenli bir çok arızanın ve buna bağlı gerçekleşebilecek felaketlerin önüne geçmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Türbinlerde on-line titreşim izleme teknolojisi kullanılarak döner ekipmanların durumları hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Böylece arızalar ön görülüp önlem alınabileceğini ekliyor. 

Leuze electronic Türkiye'de olduğu gibi otomasyon firmaları ise, endüstride sensörler marifeti ile birbirini gören cihazların, ya da hareketli kablolardaki aşınmayı dahi gören ve nesnelerin interneti ile haberleşen sistemlerle, daha arıza gerçekleşmeden, size tedbir alma şansı sağlayabiliyor.
Tabii otomasyon sistemlerinden önce yapılacak başka tedbirler de bulunuyor. 

YANMAZ ÜRÜNDEN A1 SINIFI YAPI KARBONU

İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde, yapı karbonunun tamamında A1 sınıfı hiç yanmaz ürün kullanma zorunluluğu var. Polat Towers örneğinde görüldüğü gibi yangın söndürme sistemleri olması lazım. Ve proje aşamasında mutlaka yangın yönetmeliğine uygun kesitler hazırlanma zorunluluğu var. 

İŞ YANGININDAKİ SİTREN GAZLAR...

Bununla birlikte, yangılardan çıkan zehirli gazlar flora karbon, sitren gazları gibi öldürücü gazların yayılması söz konusudur. Yine bu gazlar atmosfere yayıldığında küresel ısınmaya da neden oluyor. A1 sınıfı malzeme ile yapı karbonunun yanması söz konusu değildir.