Dr. Akil, Türkiye’de ekonomik kriz dendiğinde, döviz, faiz, enflasyon ve borsanın anlaşıldığını, yani mali piyasanın ekonomik parametrelerinin dalgalanmasının akla geldiğini söyledi. Kamuoyunda, borsa yükseliyorsa işler yolunda, düşüyorsa, ekonominin kötü olduğunun anlaşıldığını kaydetti. 

Krizin Nedenleri
Türkiye ekonomisinin üretimden çok, tüketime, borçlanmaya dayanan, büyük ölçüde yabancı sermayeye, sıcak paraya bağlı olmasının sistemin ve dengelerin her an bozulma ihtimalini de ortaya koyduğu tespitini yaptı. Bir ülkede, en önemli finans kuruluşunun başında borsanın geldiğini belirten Dr. Akil, Borsa’nın yatırımcı ile buna yatırım yapanı karşı karşıya getiren devasa bir kuruluş olduğunu anlattı. Dr. Akil, manipülasyonu, (hileli yönlendirme) yüksek tutarlı satışların olacağı söylentisinin yayıldığını, söylentiler satın alındıktan sonra, alıcıların ortadan kaybolması veya tersi örneğiyle verdi. 

Borsa Nasıl Çöker
Borsada her şey yolunda giderken, alıcıların bir anda ortadan kaybolmasının çöküşün en önemli nedeni olduğunu anlatan Dr. Akil, “Peki bu alıcılar, bir anda neden ortadan kaybolur?” diye sordu. 
Yanıtları, siyasi belirsizlik, ekonominin şartları ya da böyle bir dönemde alıcılar çekilir. Ortada satıcılar kalır, spekülasyonu ile açıkladı. 
Borsanın Çökmesi Ne Demektir?
Bir ülkede borsanın çökmesinin, dışarıdan bakıldığında, kötü şeylerin olduğu anlamına gelir. Şirketler bazında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Bu zarar nedeniyle çöküşe giden şirketler, yatırımcısını mağdur eder. Usulsüzlük, manipülasyon ya da yolsuzluk da olabilir, dedi.