Türkiye ile İngiltere'nin stratejik işbirliğinin Brexit sonrasında da devam edeceğine inandıklarını ifade eden EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; “Ticaret Bakanlığımız, İngiltere ile Türkiye arasında yeni dönemde ayrı ve güçlü bir serbest ticaret anlaşması ya da serbest ticaret anlaşması modelinde bir anlaşma yapmak için çalışmalar yürütüyor. Bu hazırlıklar ihracatçılarımıza güven veriyor.” dedi.

Türkiye’nin ihracatında ikinci, Ege Bölgesi’nin ihracatında ise üçüncü büyük pazar konumundaki İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci (Brexit) Ege İhracatçı Birlikleri’nde konunun uzmanlarınca masaya yatırıldı. Brexit seminerinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci sonrasında sanayi ve tarım sektörlerinin akıbetine ilişkin İngiliz danışmanlar Mike Rowe ile Dean Harris tarafından “Brexit Sonrası İngiltere” sunumu yaptı.

İngiltere ihracatımızda ikinci büyük pazar

Türkiye’nin ihracatında İngiltere’nin 9,3 milyar dolarlık tutarla ihracat listesinde ikinci sırada olduğuna dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması anlamına gelen Brexit'in hayata geçmesine 6 ay kala AB ve İngiltere’nin henüz çıkışla ilgili yol haritasında anlaşmaya varmadığının altını çizdi.

AB üyesi 28 ülke liderinin 18-19 Ekim'de Brüksel'de gerçekleştireceği zirvede ele alınacak ana başlıklardan birinin Brexit sürecinin geleceği olacağını anlatan Eskinazi, süreci yakından takip ettiklerini kaydetti.


“Brexit Sonrası İngiltere” seminerini organize eden Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar ise; İngiliz danışmanlar, Mike Rowe ile Dean Harris’in sunumlarında Brexit sürecinin nasıl başladığı, güncel durumu ve ilerleyen dönemde neler olabileceği, Brexit sonrası ne gibi fırsatların doğabileceğine değinecekleri bilgisini paylaştı. Zandar, “Ayrıca, olası senaryolar üzerinden Türkiye’nin İngiltere olan ilişkileri ve ticareti üzerinde etkilerinden bahsedecekler” dedi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden 2017 yılında gerçekleştirdiği ithalatın 341 milyar sterlin olduğuna işaret eden Zandar, şöyle devam etti: “İngiltere’nin toplam ithalatında AB’nin payı yüzde 53. Olası bir anlaşma sağlanamadan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı Gümrük Birliği’nin bozulması, yeni gümrük tariflerinin ortaya çıkması ve ihracat-ithalat alanında aksamalara yol açabilecektir.”

EİB ihracatında İngiltere üçüncü sırada

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı verilerine göre, İngiltere’ye EİB’den yapılan ihracat 749 milyon dolar olarak gerçekleşti. İngiltere, EİB’nin ihracat listesinde üçüncü basamağın sahibi oldu.

Ege Bölgesi’nden İngiltere’ye ihracatta ilk sırayı 135 milyon dolar ile kuru meyve ve mamulleri sektörü alırken, Konfeksiyon ürünleri ihracatı 95 milyon dolar ile zirve ortağı oldu. Ege Bölgesi’nden İngiltere’ye 80 milyon dolarlık Elektrik-Elektronik Ürünleri, 71 milyon dolarlık Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı yapıldı.